perjantai 2. huhtikuuta 2021

Pitkäperjantain käpypitsikirjanmerkki

Käpypitsiristi kultakeskustalla.


 

Pitkäperjantai on hiljainen surun päivä.

Pitkäperjantai on meidän perinteessämme ainoa kansallinen surujuhla. Siksipä se varmaan on edelleen ”pitkä”, vaikka muu maailma on vaihtanut nimeksi suuri, pyhä tai hyvä. Surressa aika tuntuu pitkältä.

Muistan, että lapsena ei käyty kylässä vaan oltiin kotona ja päivä oli pyhä, töitä ei sopinut tehdä. 

Onneksi minun lapsuudestani ei kuitenkaan ole niin kovin kauan. Onhan se vaikeaa olla hiljaa ja kotona tekemättä mitään, mutta vaikeampaa on varmaan ollut lapsilla n. 100 vuotta sitten, jolloin pääsiäisperinteeseen kuului lasten piiskaaminen pitkäperjantaina. Tämä oli keino varmistaa, että lapset muistavat Jeesuksen kärsimystä.

Meillä selkein pitkäperjantain perinne on varmaan mämmi. Sitä syödään, eikä ruokaa tarvitse pyhäpäivänä valmistaa. Eikä ehkä kylään lähdettäisi vaikka ei pandemiaa olisikaan. Haudoilla saatetaan poiketa.

Risti

Pitkäperjantain liturginen väri on musta. Olisi siis loogista tehdä pitkänperjantain käpypitsirististä musta. Valitsin kuitenkin kultalangat, jotka ovat olleet enemmän esillä viime aikoina. Tein ristin kirjanmerkkinä perinteisesti nauhoineen kaikkineen.

Valitsin malliksi Robin Perfettin käpypitsiristin, jota en kuitenkaan tehnyt aivan ohjeen mukaan: 

 • muokkasin ohjetta niin, että tein kultalangasta ristiin keskusristin ja kullan keltaisella langalla reunat.
 • Keskusristin kultalanka oli paksumpaa, joten pienensin siitä hieman solmulukuja, jotta sain kuvion toimimaan reunan ohuemman langan kanssa.
 • Jouduin myös muuttamaan käpyilyjärjestystä pienten renkaiden osalta.
 •  Kaiken lisäksi minulle kävi vielä huolimattomuusvirhe ja tein ristin jalkaan vahingossa yhden jaetun renkaan liikaa.  En pitänyt sitä ongelmana ja purkanut, vaan jätin jalan pidemmäksi.


Ohuemmassa langassa oli aiempia töitä varten valmiiksi pujotettuna pieniä siemenhelmiä ja lisäsin niitä mukaan reunakerrokseen.

Myös ristikirjanmerkin nauhan tein omalla tavallani. Koska täytin sukkulan ihan täyteen ja lankaa oli sukkulassa vielä paljon, kun risti oli valmis. Halusin tyhjentää sukkulan ja vaihdoin jaettujen renkaiden ketjun toiseen käpyilytekniikkaan; yhden sukkulan rengasketjuksi. Näin sain sukkulan melkein tyhjäksi, kun risti tuli valmiiksi.

 

Yhden langan ketju on jaettujen renkaiden ketjua taipuisampi 


Melko paljon muokkasin alkuperäistä ohjetta, mutta silti lopputuloksessa on sama tunnelma kuin alkuperäisessä ja yhtäläisyyksiä riittävästi. 

Olen tyytyväinen lopputulokseen. Toivottavasti ohjeen laatija ei pidä muutoksia liian suurina, jos joskus näkee tämän variaationi alkuperäisestä ohjeesta.

2 kommenttia:

 1. I really struggle to get my comments published when I comment on my iPad. Let me try again on the laptop. I think most designers are happy when you make small changes to suit yourself, provided that, like you, they acknowledge the designer. The cross is beautiful. Oh, and I'm glad that beating children on Good Friday is no longer a custom!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Phones are sometimes unpredictable. I prefer to work with a laptop. The patterns are always beautiful, but my colors sometimes require changes to the patterns.

   Poista