sunnuntai 28. maaliskuuta 2021

Palmusunnuntain käpypitsikukatKäpypitsikukat vanerilaatikolla

 

Pääsiäinen lähestyy ja ollaan jo palmusunnuntaissa. Lumi sulaa vihdoinkin, vaikka aamuisin onkin vielä pakkasta. Pajunoksien luokse en jaksanut kävellä. Taitoin laiskana tuomipihlajasta pari ihan pientä oksaa ja pidin muutaman päivän maljakossa. Nyt tuomipihlajassa on kauniit ”kissat” ja jos jätän oksat edelleen maljakkoon, niin pääsiäisenä oksissa on lehdet. Olen joskus ennenkin tuonut sisälle näitä valepajunkissoja, ja lapset ovat aikanaan jopa virponeet näillä.

Jatkan käpyilyä viime viikon teemalla ja käpypitisohje on peräisin kirjahyllyssä olevasta ohjekirjasta, josta en ole vielä käpyillyt ainuttakaan ohjetta.

 

Käpypitsiohjeita ja muita kirjoja

 

Ohje on muutama vuosi sitten ostetusta Burda-lehdestä, joka on kerännyt pölyä hyllyssä.

Kun ulkona ei ole hyvä liikkua ja kirjastossakin suositellaan viivyttävän max. 15 min kerrallaan, niin on oikea aika tehdä inventaariota omassa kirjahyllyssä. Suosittelen sinullekin tätä oivallista puuhaa, sillä hyllystä löytyy aarteita. Löysin kirjan välistä kuivamaan laitettuja kukan terälehtiä, joista ei ole mitään muistikuvaa, lisäksi löysin kirjeen, jonka olen kirjoittanut äidilleni 33 vuotta sitten jne.

Käpypitsikuvio on lehdessä tehty yksivärisellä langalla ja pingotettu renkaaseen ikkunakoristeeksi.

 

Burdan ohjekirja


Pitsiliina

Tänä vuonna en tehnyt kukkia oksiin, kun ei ole tarkoitus nyt ketään virpoakaan. Tein kukat pieneen liinaan. Pieniä käpypitsikukkakuvioita kertyy ja olen joskus miettinyt, että liittäisin niitä yhteen ja ripustaisin vaikkapa verhoksi. Todennäköisempää on kuitenkin, että ompelen pieniä liinoja ja kuviota koristeeksi kukkaroihin ja laukkuihin.

Ajattelin, että valkoinen ja vaaleanvihreä kirkkaampien kukkien keskellä sovittaa tämän keväiseen vuodenaikaan.

Kukat on tehty Lizbeth 40 langalla. Lehtiin jouduin vaaleanvihreän värivalinnan takia ottamaan paksumman 20 numeroisen langan ja sovittelemaan solmumääriä. Kukkaliinaan uppoaa helposti vähän erilaisia lankoja, koska kukkien ja lehtien paksuus luonnossakin vaihtelee.

Kuvion halkaisija on 14 cm, joten liinaksi on todella pieni. En kuitenkaan lähde lisäämään kukkia ja sitä kautta suurentamaan liinaksi, koska minusta kuvio on kaunis näin. Ehkä renkaaseen pujottaminen ei ole sittenkään huono idea.

Huomasin muuten juuri, että olen tehnyt suurimman osan pitsiliinoista ja kuvioista aloittaen keskeltä ja päättäen reunaan. Tämä taitaa olla vasta toinen osista koottu kuvio. Aiempi oli Jan Stawaszin ohjeella 1,5 vuotta sitten.

4 kommenttia:

 1. Love this composition - colours and arrangement ! 💚💛💜 Goes to show we should dust off old books more often

  VastaaPoista
 2. Anna Burda magazine once had a tablecloth decorated with tatted flowers and garlands. I didn’t make the cloth, but I made a lot of the flowers and used them on cards. Your flowers are perfect for Spring and Easter.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Cards are a beautiful idea and bring back memories. Now the cards have been replaced by social media. Lace cards are a great idea.

   Poista