sunnuntai 13. joulukuuta 2020

Vuoden viimeinen lumihiutalekäpyily

 

Alkutalven lumihiutalekokoelmaa

 

Olin suunnitellut tekeväni joulukoristeruukkuun uusia lumihiutaleita koristeeksi, mutta valitettavasti käpyilyyn tuli tauko. Nyt jatkan nukkumisen lomassa pienillä käsitöillä ja sain aikaiseksi kaksi uutta lumihiutaletta. Ehkä nämä lumihiutaleet jäävät tämän vuoden viimeisiksi ja täytän puuttuvan aukon ruukussa aiempina vuosina tehdyillä lumihiutaleilla.

Kokoelmaani on kertynyt useita hienoja lumihiutaleita. Silti aina löytyy loistavia malleja ja uusia tekniikoita harjoiteltavaksi. Teen mielelläni lumihiutaleita juuri loppusyksystä, kun lumihiutaleita vielä odotellaan tai niitä on vähän, ja alkutalvesta kun on vielä hämärää kaamosta. Teetkö sinä lumihiutaleesi mieluimmin kesäkuumalla, jolloin yrität viilentyä ajattelemalla kylmiä lumihiutaleita?

Kun aurinko nousee korealle, hanget hohtavat ja kimaltelevat, alkavat ajatukset kääntyä jo kevääseen ja lumihiutaleiden tilalle tulee muita aiheita.

 

Lumihiutale

Ajatus lumihiutaleista vaihtelee varmaan asuinympäristön mukaan. Meillä täällä pohjoisessa lumihiutaleet ovat kovin todellinen osa vuodenkiertoa. Meille oikeat lumihiutaleet ovat säännöllisen muotoisia ja pitsisiä kuten luonnossa tai sitten suuria ikkunaan piirtyneitä jäisiä kuurankukkia, joissa myös on säännöllinen koristeellinen kuvio. Voisin ajatella, että lämpimämmässä ilmastossa voi ajatella laajemmin ja lumihiutaleen erottaa kukasta vain terävämmät muodot. Haluaisin tietää mikä on se oikea lumihiutaleen muoto eri mantereilla, luultavasti jokaisella on tähän ihan oma ajatus ja muodot vaihtelevat.

Otin taas kauniin käpypitsimallin muskaanin sivustolta tipsaroundthehome . Ohje on antiikkimalli vuodelta 1915, joka oli vielä käpypitsin kulta-aikaa. Mallin on suunnitellut Louise Hausk. Vintageohjeiden pitkät nirkot ja tasapainoinen rakenne lumoavat koriteellisuudellaan. Tämä on aito nuoskakelin lumihiutale, joka laskeutuu hangelle melko suoraan ja nopeasti, toisin kuin hitaasti leijuvat pakkashiutaleet.

Huomasithan muuten, että postauksen jakamisen pikakuvakkeet löytyvät sivun alareunasta.

 

Tekniikka

Kahden sukkulan lumihiutale, jossa oli keskityttävä valitsemaan oikea sukkula. Erityisesti toisella kerroksella kaksoissolmuissa oli vaarana lähteä väärällä sukkulalla. Voi olla, että haaste ei ollut niin suuri kuin kuvittelin, koska kärsin vielä koronan jälkeisestä väsymyksestä ja voimattomuudesta.

Lumihiutaleen tekniikkaharjoituksena oli tehdä keskelle sopivan pituiset nirkot. Lisäksi viimeisessä kerroksessa oli Katarinen käännösliitos, joita harjoittelin kahden lumihiutaleen verran. Ensimmäisessä hiutaleessa tein pienistä liitosnirkoista vähän liiankin pieniä, mutta suuret nirkot keskellä olivat sopivan kokoiset. Toisessa liitosnirkot olivat sopivia, mutta pitkiä nirkkoja vielä vähän yritin venytellä, koska jäivät vähän lyhyiksi. Nirkkomitta olisi ollut kätevä, mutta ei sattunut olemaan käden ulottuvilla.


Vintagelumihiutale

 

Kuvion rakenne

Tein lumihiutaleen Lizbeth 40- langalla, joka on melko ohut. Kuvion rakenne on kuitenkin tiivis, jolloin lumihiutale vaikuttaa raskaammalta kuin aiemmat tämän syksyn valkoiset lumihiutaleet. Kaikissa lumihiutaleissa on sama lanka, joten kuvassa näkyy pidempien kaarien mukanaan tuoma keveys. Kannattaakin miettiä ohjetta valitessa tai suunnitellessa, minkä tyyppisen hiutaleen haluaa tehdä ja mahdollisesti valita samaan ryhmään samantyyppisiä malleja.

Minun asetelmani on hiukan sekava, koska tämä viimeinen lumihiutale on olemukseltaan muita raskaampi, muut valkoiset lumihiutaleet ovat kevyitä ja värillinen lumihiutale on jopa paksummalla langalla käpyilty. Asetelma olisi varmasti sirompi, jos kaikki mukana olevat lumihiutaleet olisivat rakenteeltaan samankaltaisia. Nämä lumihiutaleet vain kertyivät tämän vuoden lumihiutalekokoelmaan. Ensivuonna on uusi mahdollisuus yhtenäisempään kokonaisuuteen.

Aiemmat käpyillyt mallit löydät tunnisteesta lumihiutaleet.

6 kommenttia:

  1. Well, I guess snowflakes vary in nature too. Here we don’t get snow, many people have never seen snow, so I’m no expert! Tatted versions are the closest we come. Yours are really beautiful.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. I am just interested in the impact of that regional difference on thinking and crafts

      Poista
  2. This is one of my favourite patterns and your flakes are lovely. Perhaps I should revisit/recheck the presentation.
    No snow here either, so hardly an expert 😃 And may be that is one of the reasons I prefer Flower Flakes 😆

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. I want to add my own view to the flower flakes. The idea here in the north is narrow.

      Poista