sunnuntai 7. elokuuta 2022

Keskiaikamarkkinoilla

 

Rengasketju virkkauslangasta


 
Nyt on aika mennyt ompelemiseen ja käpyily on jäänyt vähemmälle. Päätettiin tyttäreni kanssa osallistua Wiipurintien keskiaikamarkkinoille, joten oli ommeltava keskiaika - asut. Punomosta löytyi peruskaavoja ja niillä pääsi alkuun. 

Sitten löysin vielä viikinkipaidan kaavalaskurin, mikä helpotti työtä huomattavasti; ei tarvinut miettiä kokonumeroita tai muista vakiomittoja. Näillä eväillä tein siis yksinkertaiset mekot itselleni. Pelkäsin, että aika loppuu kesken ja tilasin tyttärelle valmiin keskiaikamekon. Näillä ehdittiin ajoissa valmiiksi messuja varten. Onneksi myytävää oli jo ennestään ja aikaa voi käyttää vaatteisiin.


Keskiaika-asu

Ompelin alusmekon vanhoista perintölakanoista, jotka olivat pehmeää sataprosenttista puuvillaa, siitä tuli mukava. Päälismekkon käytin pellavakankaan, joka oli kaapissa valmiina odottamassa käyttöä. Kangas oli valkoinen, joten tein siitä luonnonvärisen keräämällä jonkin verran sinisiä lupiinin kukkia ja värjäämällä kankaan. 

Pellava tarvitsee värjäyskasveja paljon enemmän kuin villa, joten en odottanutkaan kukkaväriä. Suunnitelma oli purettaa alunalla, saada hiukan väriä lupiinista ja lopuksi jälkipurettaa rautavihtrillillä. Tämän operaation jälkeen lopputulos oli lähellä värjäämätöntä pellavaa ja kangas sopi hyvin keskiaikamekkoon. 


Vaatteiden piiloon jäävät osat ompelin koneella ja näkyvät käsin. Käsinompelemista oli ihan riittävästi, kun innostuin vielä tekemään päähineenkin. Huivin tein Pyhän Birgitan päähineen ohjeella, joka toimi hyvin. Huivi pysyi päässä ja oli mukava. 

 

Pyhän Birgitan huivi

 

Markkinamyynti

Keräsin kokoon pitsit ja tyttäreni keräsi kivi- ja lasikorut, lisäksi otin mukaan joitain villatöitä. Vielä kerättiin ja kuivatettiin kasveja pieniin jalkakylpy-yrttipusseihin. Näin meillä oli jopa jotain myytävää valmiina markkinapäivänä. Itse asiassa myyntiä tuli niin, että voidaan ostaa taas lisää käsityötarvikkeita ja jatkaa harrastusta. 


Oltiin tyytyväisiä päivään, vaikka sade varmaan vähensi kävijöiden määrää. Kokemus oli kuitenkin positiivinen ja nyt on keskiaikavaatteet valmiina, joten ensi kesänä voidaan jatkaa harrastusta. 

 

 

Sateista markkinatunnelmaa Wiipurintien markkinoilla


Käpypitsi

Yleisötapahtumissa on aina hyvä olla mukana sukkulat ja lankaa. Tulee kerrottua pitsitekniikasta ja sen historiasta messuvieraille ja on mukava näyttää kaksoissolmu.
Nyt minulla oli mukana virkkauslankaa sukkuloissa ja aloittelin torimyynnin ohella jaettujen renkaiden ketjua, jossa lenkit sitoutuvat toisiinsa saaden aikaan ketjumaisen vakikutelman. Linkki neulalla tehtyyn ketjuun, ideaa voi soveltaa sukkulalla.

 

4 kommenttia:

 1. Wow, sounds very interesting. Good that you sold enough to be able to buy more supplies. I’d love to see the whole costumes.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Maybe I'll take a picture after I wash my costume 🙂

   Poista
 2. Tuo linkki innosti taas yrittämään tehdä jotain. Osaan vain neulalla, sukkula sekoitti aivoni ihan täysin. Rengasjonoa vois käyttää vaikka kirjanmerkkinä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Neula on tässä todellakin sopivampi ja helpompi. Minä ajattelin tehdä pidemmän harjoituksen, ajattelin rannekorua. Sukkulaan mahtuu paljon lankaa, ja jos toinen pää tulee kerältä, ei tarvitse heti jatkaa lankaa. Sukkulalla ja neulalla ei ole eroa, mutta suuremmissa töissä suosin sukkulaa. Ketjuvaikutelma on kiva, tykkäsin tästä. 🤗

   Poista