sunnuntai 13. kesäkuuta 2021

Matkapitsille japanilainen solmukassi

 

Matkapakkaus keskeneräisille käpypitseilleKesä etenee ja pandemiatilanne on parempi. Voi taas vähitellen ajatella liikkumista. Minulla on ollut matkakäpyily usein minigrip mini pussissa mukana. Se on toiminut hyvin pienen pitsin, kokoontaitettavien saksien ja ripustettavan minikoukun kanssa.   

Olen tehnyt koukkunauhoja, jotta voisin roikottaa koukkua ranteessa, mutta en oikein ole oppinut tähän työtapaan. Nyt olen huomannut usein kotona käyttäväni virkkuukoukkua ja suunnittelin matkapussia virkkuukoukun matkakäyttöä ajatellen.

 

Matkakäpyily

 Olen ripustanut minikoukun usein huivin hapsuihin, johon olen sen sitten unohtanut roikkumaan pidemmäksikin ajaksi.  Asustekoruna koukku ei ole kovin kaunis.

Yksinkertaisin ratkaisu matkoille olisi käyttää sukkulaa, jossa on koukku. Olen niin tottunut työskentelemään perinteisillä nokkasukkuloilla, että en millään viitsi vaihtaa sukkulaa matkaa varten. Toki minulla on parikin mallia koukkusukkuloita ja ehkä joskus vielä päädyn niihin matkakäpyilyn osalta.

Mietinkin miten muut toimivat. Onko sinulla matkakäpyilyyn erilaiset välineet kuin kotona käpyilyyn? Jos käytät irtokoukkua, niin miten saat sen pysymään tallessa vaikkapa junamatkalla?


Japanilainen solmukassi

 Solmukassi vaikutti kokeilemisen arvoiselta idealta ja ohjeen kanavaksi valikoitui AtelierRuth. Kassi on hyvä saada kiinnitettyä johonkin paikalleen tai sitten ranteen ympärille. Työn aikana voi lanka tulla suoraan kerältä, koska lanka juoksee sujuvasti, vaikka kassi on kiinni.   

Värikkääämpi puoli jäi taustapuolelle.


Tarvittavat kankaat löysin kotoa. Taas kerran hämmästelin, kuinka pehmeää on vanha puuvillakangas. Nykyisin kankaiden valmistuksessa käytetään erilaisia käsittelyaineita, vaikka kangas olisikin 100% puuvillaa, niin taso ei koskaan yllä 1980- luvun pehmeisiin ja tiheisiin puuvillakankaisiin. Sellaisen löysin kaapista vuorikankaaksi. Kuviokangas on lastenhuoneen vanhasta verhosta, joka on 2000-luvulta.

 Pienensin laukun mittoja ohjeesta. 

 • Käyttämäni mitat ovat: laukku 20x20cm ja kahvat16x6 ja 9x6 cm. 
 • Koko on varmaan sopiva, koska pussiin mahtui jopa suurehko liina, jota olen juuri nyt  käpyilemässä. 
 • Tämän suurempaa työtä tuskin otan matkalle mukaan. 
 • Ajattelin, että pienempi on mukavampi, 
 • jos tämä toimii, niin voin tarvittaessa tehdä isomman kassin esim. neuleelle.

 

Virkkukoukku myös matkakäyttöön

Koska halusin käyttää virkkuukoukkua käpyillessäni myös matkalla, tarvitsin sille laskutilan. Tämän toteutin ompelemalla magneettinauhan palan pienemmän kahvan sisälle. Pienempään siksi, koska se jää solmussa päälle.


Magneettiratkaisu virkkuukoukkua varten

 Ensin ajattelin laittaa magneetin ohuen pussin sisälle, mutta sitten totesin, että kankaita voi olla magneetin päällä vain yksi. Ompeleminen oli hiukan haastavaa, koska magneetti oli aika jäykkä. Lopulta kuitenkin onnistuin, tosin jälki ei ollut kovin siisti. Magneetti palan pituus on 7,5 cm, joka mahtui juuri ja juuri kahvan sisälle. Magneettia minulla ei ollut, joten jouduin sen ostamaan. Nyt sitten olisikin magnettinauhaa vaikka tekisin magneettisäilytyspussit kaikille metallisille käsityövälineille.

Toivottavasti magneettinauha toimii. Huolimatta kankaasta magneetin päällä, sain magneettiin tarttumaan sekä sakset, että virkkuukoukun. Sakset eivät olleet parhaat mahdolliset, enkä käyttäisi tätä magneettia näiden saksien kanssa. Virkkuukoukku tarttui kyllä hyvin magneettiin, joten ehkä tämä toimii sille alustana matkakäytössä. 


4 kommenttia:

 1. Very convenient and practical!!! 💕

  VastaaPoista
 2. Good idea to use a magnet. I like using a shuttle with a hook attached, so I’d definitely take one like that for traveling. I do like the bag, looks very handy.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Thanks for the comment, I traveled by train and the magnet worked. That bag would be nice even without a magnet. A shuttle with a hook is a smart choice.

   Poista