sunnuntai 18. lokakuuta 2020

Pieni heijastin

 
Syksy pimenee ja ihmiset liikkuvat tummissa vaatteissa. Etenkin autosta katseltuna tilanne näyttää vaaralliselta ja jalankulkija tulee usein pimeästä ihan viime hetkellä. Silloin ajatukset siirtyivät heijastimiin ja mieleen muistui toissavuoden heijastinkokeilu.

Ostin toissasyksynä heijastinlankaa huolimattomasti. Lanka osoittautui ohuemmaksi, kuin kuvittelin. Tein siitä silloin heijastimen. Lanka oli erittäin haasteellinen ja tehtävä hankala. Lankaa jäi runsaasti jäljelle ja nyt otin sen taas käyttöön. Aiempi kokemus vain ei kovasti houkuttele hikoilemaan ohuen ja helposti katkeavan langan kanssa. Tänä vuonna päätin ratkaista ongelman ja tehdä heijastimin helpommin.
Kahdella langalla

Aiempi heijastin oli tehty kokonaan heijastinlangasta, mutta tänä vuonna päätin vähän huijata ja tehdä kahdella erilaisella langalla. Otin sydänlangaksi puuvillaisen langan, Lizbeh 40, ja yritin sitten tehdä solmuja heijastinlangalla. Solmuja syntyi, mutta ei niin helposti kuin odotin. Minun puuvillainen sydänlankani katkesi kun kiristin rengastaa kiinni. Ohutta lankaa on niin vaikea käsitellä varovasti ja saada pysymään ehjänä. Lisäksi solmuja tarvittiin paljon, koska tuo heijastinlanka oli todella ohutta. 

Lopulta ratkaisin asian käsittelemällä heijastinlankaa kaksinkertaisena. Näin sain langan pysymään ehjänä. Heijastimen kaaristakin tuli vahvemmat ja heijastuspintaa enemmän. Sydänlanka olisi voinut olla paksumpi. Tämä ohut puuvillalanka katkesi useamman kerran litteän heijastinlangan parina, vaikka yritin käsitellä varovasti. 

Laiton mukaan kristalleja, jotta nekin omalta osaltaan heijastaisivat. Vihreä väri sopii heijastimen harmaaseen ja erottuu silloin kun ei olla aivan pimeässä. Mikä tahansa kristalli olisi sopinut, mutta minulla oli eniten vihreitä. Tällä kerralla ei ole Swarovskeja vaan intialaisia kristallihelmiä.


Valmis heijastin


Heijastimen halkaisija on n. 3cm, jolloin se jo erottuu pimeässä ja sitä voi jo ajatella pienenä heijastimena. Kaksinkertaisella, litteällä langalla solmuista tuli epätasaisia. Keskityin niin lankojen ehjänä pitämiseen, että en huomannut kiristää jokaista solmua tasaiseksi.  Parempi olisi löytää paksumpaa heijastinlankaa ensi syksyksi. Täytyy pitää silmät auki kaupoissa liikkuessa ja ostaa lanka, kun kohdalle sattuu.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti