sunnuntai 6. syyskuuta 2020

Kelttikuvioita kintaissa

 


Kintaat talveksi ahvenanmaanlampaan langasta.

 

Tulen ostaneeksi erilaisia villalankakeriä aina, kun törmään suomalaisen alkuperåisrotuisen lampaan  villaan, joko kaupoissa, maatiloilla tai tapahtumissa. Lankoja kertyy varastoon, koska kuitenkin käytännössä pääasiallinen käsityöni on käpypitsi. Välillä yritän yhdistää näitä asioita toisiinsa vaihtelevalla menestyksellä.

Minulla on villalangalle tarkoitettuja ruusupuisia neuloja neulakäpyilyä varten. Kuitenkin koen luontevammaksi tehdä villalangankin sukkulalla. Onneksi minulla on suurempia helmien käyttöön tarkoitettuja sukkuloita, jotka soveltuvat myös villalangalle. Nyt otin käteeni vielä pienemmän neulan ja tein perinteisellä tekniikalla neulakintaat, joihin yritin sovittaa käpypitsikoristeita    

 

Villalankoja ja työtapoja

Kintaat tein ahvenanmaanlampaan luonnonmustasta villalangasta. Ahvenanmaanlampaan villa on karheaa ja kestävää, kalastajien tarpeisiin sopivaa. Kuvioon valitsin kainuunharmaksen pehmeän ja hennomman villan toivoen, että kuvio asettuu kintaan pinnalle sulavammin kuin paksumpi lanka. Silti kuvio on melko koholla kintaasta. Villoissa on yllättävän paljon eroja ja samaan työhön kannattaa hankkia lanka kerralla, jotta saa samaa kehruuerää. Tämä tarve korostuu alkuperäisrotuisten ja tiloilla tuottettavien pienten lankaerien maailmassa.

Kuvioksi valitsin Karolingin ristin, joka edustaa Jumalan yhtenäisyyttä, tasapainoa ja ikuisuutta. Tein siitä melko tiiviin, jotta se pysyy kintaassa, eikä takerru vahingossa mihinkään kintaita käytettäessä. Kuvion valintaan vaikutti mahdollisuus tehdä pienellä solmumäärällä. Paksussa langassa yksi solmukin on isokokoinen ja mallin täytyy olla hyvin yksinkertainen. Ohuemmasta langasta olen tehnyt suurempiakin keltti ym. solmukuvioita

käpypitsikuviot

Suomeksi vai venäjäksi

nämä kintaat on tehty venäjäksi, kuten Suomessa sanotaan. Skandinaviassa tämä on Dalby stitch. Suomessa kinnastekniikat on jaettu kahteen tapaa, on tehty suomeksi tai venäjäksi ja molemmissa on omat muunnoksensa. Kaikkein yksinkertaisin solmu on perussolmu suomeksi (Oslo stitch). Näissä kintaissa käytin pistoa venäjäksi 2+2+2.  Olen tehnyt kauan sitten tällä pistolla kintaat, joiden sormiosa tuntuu pitkältä. Ehkä tämä pisto joustaa yllättävän paljon

 Suunnittelin lyhentäväni näitäkin kintaita hiukan. Se on helppoa, koska neulakinnas ei purkaudu. Kintaat voi leikata sopivaan pituuteen, huovuttaa leikkauspinnan kiinni ja sitten viimeistellä kauniiksi ompelemalla. En ole vielä tehnyt sitä, mutta muistelen niitä vanhoja valkoisia kintaita, jotka aina tuntuivat vähän hankalilta, johtuen liian pitkästä sormiosasta. Lyhentäminen olisi järkevää.

 

pieni välly  

-        Kuvasin lapasset pienen vällyn päällä

  •   Olen painanut taljaan kuvion tammikuussa 2019, mutta
  •  talja oli leikkaamatta ja kantit ompelematta.     
  •   Nyt huomasin, että vällystä tulee juuri sopiva istuinalunen villalankoja varten ostamani puisen laatikon päälle.
  • Tein viimein istuinalusen valmiiksi. 
  • Olen tyytyväinen lopputulokseen, vaikka talja ei ole paras mahdollinen. 
  • Tämä on selvästi vanhemman eläimen talja, koska siinä on paksumpia kohtia, joihin väri ei tarttunut helposti. Onnistuin jopa katkaisemaan ommellessa yhden neulan. Tämä rupeama opetti minulle, että talja on valittava itse ja huolella. 
  • Erehdyksistä oppii.
Istuinsuoja puulaatikon päälle


Kun sain kantit ommeltua, niin tyttäreni katsoi tuolinmattoa ja sanoi että, nuo villat on tuossa niinkun se juttu. Niinhän se on ja ompelen sitten kuitenkin tuolimattoon kantit. Kuvittelin, että juuri tuolissa olisi parempi ja siistimpi ilman villaisia kantteja.


1 kommentti: