sunnuntai 2. elokuuta 2020

Kahden sukkulan ketju



Pieni ranneketju.

muskaan's TIPS - sivusto

Muskaanin ohje kahden sukkulan ketjuun vaikutti mielenkiintoiselta ja halusin kokeilla. Sivustosta täytyy todeta, että siellä on paljon hyödyllisiä harjoituksia tarjoavia kauniita ohjeita, jotka päätyvät ” haluan tehdä vielä joskus” – listalleni. Lisäksi sieltä löytyy hyödyllisiä linkkejä erilaisten tekniikoiden opiskeluun, mikä auttaa kehittämään omaa käpyilyosaamista.

Ketju

Vaikka lankoja on vain kaksi, niin silti piti aluksi miettiä, miten päin työ on käsissä ja ovatko langat oikein. Malli ei lopulta ollut kovinkaan vaikea, mutta vaati keskittymistä, piti vain muistaa ajatella ketjut erillisinä ja keskittyä siihen, miten ne sitoutuvat keskenään. 

Ketjussa on yhdistetty kaksi yhden sukkulan ketjua yhdeksi leveämmäksi kaksoisketjuksi. Ketju on edelleen kapea ja melko vaatimattoman näköinen. Valitsin kaksi täysin erilaista väriä, jolloin ketjun rakenne näkyy selvemmin ja ketjumaisuus säilyy. Ketju on vaatimaton, vaikka lanka on melko paksu; Lizbeth 20.

Koru

Ketjusta tuli rannekoru. Tähän koruun löysin ruskeaan väriin sopivan kuparin sävyisen kiinnityssoljen. En ole täydentänyt viime aikoina korutarvikevarastojani, mutta tällä kerralla minua onnisti ja löysin koruun sopivan lukon. Koru on kapea ja vaatimaton, mutta samalla mielenkiintoinen ja kaunis.


Koruketju oikaistuna.



Välly

Otin lähikuvan korusta lammasvällyn päällä, koru sopi niin hyvin kuvioväreihin. Olen tehnyt joskus tuolin päälle vällyn suomenlampaan taljoista.

Siltä varalta, että välly on jollekin uusi käsite, listasin muutaman perusasian vällystä:

  •          Vällyn suunnittelu alkaa jo yhteensopivien taljojen valinnasta, joten ei ole olemassa kahta samanlaista taljaa ja jokainen välly on ainutlaatuinen.
  •         Usein vällyssä on useita taljoja ommeltu yhteen, minulla on tässä tuolinmatossa vain kaksi taljaa.
  •         Ompeleet vällyihin tehdään käsin ommellen vahatulla pellavalangalla.
  •          Koristeena ovat perinteiset käsinpainetut kuviot. Tässä on käytetty norjalaisia painolaattoja. En tiedä onko olemassa norjalaisista poikkeavia perinteisiä suomalaisia painokuvioita tai laattoja.
  •         Minun vällystä puuttuvat kantit, koska arvelin, että pysyy siistimpänä näin tuolinpäällyskäytössä. Kantit ovat toimineet aikoinaan myös täiansoina, luultavasti tätäkään tarkoitusta varten ei tässä kantteja tarvita.
  •         Vällyperinne on vanha. Pohjoismaista parhaiten se on säilynyt Norjassa. Löysin norjalaisen vällynompelun opettajan blogin, siellä lisää aiheesta.

Liitän tähän kuvan omasta vällystäni, vaikka se ei ole enää uusi ja on ollut jo pitkään ahkerassa käytössä tuolin päällä.


Välly tuolinmattona.



4 kommenttia:

  1. Wow, love your chair cover, very interesting. Google translates the craft as space, I wonder what the correct English term is. Well done for doing the 2 shuttle version, I’ve only used split rings.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. I couldn’t find a name in English because this is a Scandinavian tradition, and these aren’t done anywhere else. The Norwegian term skinnfell or Scandinavian skinfell is often used.
      I found two interesting videos:

      https://www.facebook.com/743526885780101/videos/667527100454476

      https://www.youtube.com/watch?v=g0pTOaj3gGU

      Poista
  2. OMG, you make me blush, Marja! I am thrilled that you tried the 2-shuttle braid (I know you love challenges ;-D) and beautiful colours and application.
    That sheepskin is beautiful! Thank you for sharing the story of the craft, too.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Thanks for the comment and for the interesting challenges. 💙

      Poista