perjantai 15. huhtikuuta 2022

Pitkäperjantain manteliristi

 Manteliketju taiteltuna ristiksi.

 

Pääsiäisen ajan käsityönä risti ennen ylösnousemuksen juhlaa.

Pitkäperjantai on surun ja hiljentymisen päivä. Musta risti voisi olla teemaan sopivampi. Valitsin ristin tekniikaksi taitella ristin manteliketjusta. 

Manteli (cluny) muistuttaa lehteä ja väriksi valikoitui vihreä; toivon, iankaikkisen elämän ja kasvun väri. Kultareunus ja kukka sen sijaan sopivat päivään paremmin. Kulta liittyy liturgisena värinä Kristuksen suuriin juhliin.

 

Manteliristi

Lankana on Lizbeth 40 ja jokaisessa mantelissa on kudottuna n. 15 edestakaista lankaa. Keskustaan halusin kukan, joten tein osan manteleista kultaisiksi. Yhdistin ketjua toisiinsa samalla kun ketju valmistui. Manteleita ketjuun kertyi 44.

Toisen kerroksen tehtävä on pitää manteliristi tasaisesti oikeassa muodossa. Tein manteleiden risteyskohtaan pienet renkaat, joiden välillä pitkät silmut lisäävät ristiin ryhtiä. Renkaiden välisitä kaarista tuli kultareunus. En mitannut nirkkomitalla pitkiä silmuja, joten välit olisivat voineet olla tasaisempia.

En ole kovettanut tai käsitellyt ristiä mitenkään. Luultavasti jo höyryttäminen toisi ristiin lisää ryhtiä. Jätän viimeistelyn tehtäväksi myöhemmin, koska en tiedä tuleeko rististä koriste tai kirjanmerkki vain ompelenko sen kiinni johonkin.

2 kommenttia: