sunnuntai 6. helmikuuta 2022

Kelttiseppele käpypitsistäFrivolitesolmuilla kelttiseppele

 

Pakkaslunta tupruttaa ulkona ja hanget kasvavat. Tulee mieleen lapsuuden talvet, kun mäkeä laskettiin lumipenkoista ja kivisistä töyräistä, jotka harvoin peittyvät niin paksuun lumeen, ettei pulkan pohja naarmutu. Ehkä ennen oli ihan oikeasti useammin lumisia talvia. Luonto ja lumi tuovat minulle positiivisia muistoja. Olisi kiva tietään onko se asuinseutu vai ikäluokkakysymys ja mitä muita elementtejä kuuluu muiden ympäristöjen lapsuuden positiivisiin muistoihin.

Pitsin käpyilyssä on ollut haasteita, mutta haasteethan on tehty voitettaviksi. Viipyilen siis edelleen Ruth Perryn kelttiteemassa ja päättymättömissä solmuissa. Tämän päivän ohje on otettu blogista ja löytyy linkin kautta.

 

Seppele

Tämä seppele näytti sopivasti ajattelua vaativalta ja lähdin reippaasti sitä käpyilemään. Jotenkin en saanut pidettyä ajatuksiani ja lankoja järjestyksessä ja tein virheen. Totesin, että on turvallisempaa aloittaa kahdella erivärisellä langalla ja otinkin sitten käyttöön hiukan paksumman langan. Langat ovat pehmeitä ja vähän löysäkierteisiä lankoja, joista tein syksyllä huivin.

Onnistuin lopulta keskittymään ja sain tämän käpypitsikranssin aikaiseksi. Ihmettelen yhä, miten työ oli niin vaikea, vaikka näytti ohjeessa hyvinkin selvältä ja yksinkertaiselta. Joskus paksummasta langasta on apua ja sen avulla saa paremmin kiinni pitsin olemuksesta ja kiemuroista, myös eri väreistä oli hyötyä tässä harjoituksessa.

Seuraava vaihe olisi ollut ohuempi lanka, mutta en sitten kuitenkaan jatkanut harjoittelua haastavammalla langalla, koska aika loppui, enkä ehtinyt käpyillä enempää. Tai oikeasti en malttanut, sillä mielessä pyörivät jo seuraavat haasteet.

Arkistointi

Nyt en oikein tiedä ompelisinko tuon seppeleen jonnekin. Lanka on häiritsevän pehmeä ja työn koko on halkaisijaltaan vain 3 cm. Tämä jää selvästi odottamaan sijoituspaikkaansa. Seppele on pieni ja joku sopiva paikka sille pitäisi löytyä, ettei pääse häviämään.


4 kommenttia:

 1. Well done, it doesn’t look easy, you did well to master it.

  VastaaPoista
 2. I think you have just proven that for Celtic tatting a tightly wound mercerised cotton is probably better. Your motif came out really good!!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Thanks for the comment, Mercerized cotton is the best, here I just needed a thicker yarn.

   Poista