sunnuntai 20. helmikuuta 2022

Käpypitsisolmuriipus

 

Ristiriipus pellavakankaalla.


Talvi jatkuu lumisena ja liukkaana. Valo houkuttelisi ulos, mutta jäisen kävelytiet tuntuvat pelottavilta ja on paljon turvavallisempi istua kotona ja tehdä käsitöitä kuin lähteä liukastelemaan lenkkipoluille.

Ystävänpäivän jälkeen palasin taas Ruth Perryn frivoliteohje-sivulle. Ehkä kelttisolmuissa on jotain, mikä houkuttelee tekemään niistä riipuksia. Joka tapauksessa huomaan taas tekeväni riipusta. Tämän kuvio on myös ohjeessa riipus, joten teen kerrankin aivan ohjeen mukaan.

Tämä solmukokonaisuus   on ihan reilun kokoinen riipus ja ajattelin, että toimisi myös kirjanmerkkinä. Koska solmu oli hauska, käpyilin niitä useampia eri väreissä ja yhteen lisäsin nauhan, jolloin käyttötarkoitus muuttui kirjanmerkiksi. Yritin kyllä pysyä riipuksissa, mutta laajensin käyttöä.


Riipus

Ohjeessa on selostettu riipuksen tekeminen. Kelttisolmu  keskelle tehdään pujottamalla kaarista. Käytin apuna klemmaria. Omassa solmussani 16 kaksoissolmua / kaari, jolloin solmut asettuivat kehykseensä sopivasti. Mallissa oli toinenkin vaihtoehto, mutta 16 oli sopiva. Oli hyvä, että ohjeessa oli esimerkki kahdesta solmumäärästä ja havainnollistettu myös huonompi solmumäärä. 

Varmaan kaikki pitsintekijät tuntevat tilanteen, jolloin pitsiä pingotetaan, höyrytetään ja yritetään saada toivottuun muotoon. Harvassa ohjeessa on vaihtoehtokuvia eri solmumääristä. Tässä ohjeessaa 20 kaksoissolmulla tehtiin 3D vaikutelmaa, kun keskusristi ei ihan istunut reunukseen.

 

Ristiriipus eri väreissä riipuksena ja kirjanmerkkinä.

Viimeistely

Tässä riipuksen halkaisijaksi tulee 4 cm. Mikä on mielestäni hyvin sopiva koko. En kovettanut riipuksia kovaksi vaan jäykistin hiukan tekstiili decoupase-lakalla, ehkä kovempi kovettaminen olisi ollut tarpeen.

Tein siis yhdestä kuviosta kirjanmerkin käpyilemällä siihen nauhan. Nauha jäi ohueksi koska jatkoin sukkulassa olevalla langalla. Olisi ollut järkevämpää laittaa paksumpi sydänlanka. Joskus hyvät ideat tulevat liian myöhään, silloin kun on jo ajattelemattomasti valittu huonompi vaihtoehto. 

Kirjanmerkin nauhassa on kierrevaikutelma, joka on saatu aikaan käpyilemällä vain yläsolmuja peräkkäin. Nauhan loppuun tein rengaskuvion. Tässä kirjanmerkissä on ohjeessa ollut lenkki ripustamista varten. Riipuksista jätin pitsilenkin pois ja käytin kiinnittämiseen metallilenkkiä, joka vaikutti tässä käytännöllisemmältä.


2 kommenttia:

  1. Very effective, as pendant or bookmark. Perhaps in this type of celtic tatting there needs to be flexibility on the stitch count.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Yes, the shape of a node may vary depending on the number of stitches, but the node is still the same. Thank you for the comment.

      Poista