sunnuntai 8. marraskuuta 2020

Helppo ja nopea käpypitsikaulakoru

 

Pieni kaulakoru ja viime kesän kuivuneita kukkia


Etsiskelin pientä käpyilyohjetta kirjakokoelmasta. Ajattelen, että aina jotain pientä ehtii käpyillä silloinkin kun pääpaino on muissa käsitöissä. Tällä viikolla aika on mennyt villan parissa. Olen käynyt läpi villavarastoani ja käsityövälineitä. nauhoja, nyörejä ja kinnasneulatöitä ym. Keräsin villalangoista näyteliuskoja luonnonväreistä ja materiaaleista sekä kotoa löytyneiden kasvivärjättyjen lankojen kirjosta.

Keräsin myös perinteisiä käsityövälineitä samaan paikkaan. Olen siis tehnyt pientä inventaariota ja järjestellyt tavaroita selkeämmin. Puisen pitsikävynkin luokittelin perinnevälineeksi, vaikka on ihan hyvä väline käpypitsin tekemiseen. Kaiken tämän jälkeen voit kuvitella, että aikaa jäi käpyilyyn vähän. Tein pienen korun, mutta lisäsin siihen Swarovski - kristalleita, jotta koru ei tuntuisi niin vaatimattomalta.

 

Villainventaarion lopputulosta

Suomenlampaan luonnonvärien kirjoa. Reunimmaisena vasemmalla on ahvenanmaanlampaan villalanka ja reunimmaisena oikealla lanka karitsan villasta. Kainuunharmas on toinen vaaleista langoista, tosin kuvassa jää melkein piiloon muiden lankojen taa.


Suomenlampaan villaa luonnonväreissä

Kasvivärjättynä löytyi ainakin seuraavilla kasveilla; nokkonen, pietaryrtti, jauhosavikka, koivu, syksyn lehdet,  verihelttaseitikki ja marja-aronia. Väripaletti on kaunis ja kaikki langat sopivat yhteen keskenään sekä luonnon väristen lankojen kanssa. Lisäksi totesin omistavani ahvenanmaanlampaan, kainuunharmaan, suomenlampaan sekä -karitsan villasta kehrättyjä kotimaisia lankoja.  Voit kuvitella, että näitä värejä katsellessa mieleen nousee monta käsityöhaavetta.


Luonnonvärejä ja kasvivärejä

 Välineitä

 

Pyrin keräämään kuvaan välineitä, joita on käytetty jo keskiajalla ja ovat yhä käytössä edes perinnekäsitöissä. Kuvasta unohtui värttinä. Värttinässä on alku langasta ja karstattua hahtuvaa ja karstaamatonta villaa löytyy myös. Haluaisin oppia kehräämään värttinällä. Nuorena olen kehrännyt vain rukilla ja sekin taito pitäisi opetella uudestaan. Rukilla kehrääminen tosin täytyy aloittaa rukin kunnostuksella, mutta siihen ei ole aikaa nyt.


Perinteisiä käsityövälineitä, värttinä unohtui kuvasta.

Neulakinnastöitä

 

Olen tainnut julkaista blogissakin kuvan kintaista ja hatusta, mutta kauluri on uusi. Tein kaulurin putkena ja sitten leikkasin kerroksen vaihtumiskohdasta poikki. Huovutin reunat, tein kerroksen ympäri ja ompelin napin. Kauluri on tehty pehmeästä karitsan villasta. Materiaali on mahtava ja toivon saavani sitä vielä joskus lisää. Karitsan ensimmäisen kerinnän villaa erotellaan harvoin muiden lampaiden villasta, koska lammastilojen koko on

keskimäärin vielä niin pieni, että kaikki villa laitetaan yleensä yhdessä erässä kehräämölle. VIllakäsitöistä lisää blogini tunnisteesta villa.

Neulakinnastekniikalla

 

Käpypitsikaulakoru


Kaulakoru virkkauslangasta

 

Tämänkertainen käpypitsi valmistui nopeasti virkkauslangasta. Jopa niin nopeasti, että tein niitä kaksi. Materiaalina on siis puuvillainen virkkauslanka Anchor Freccia, keristallihelmet ja vahattu puuvillalanka. Ohjeen otin kirjasta Tatting Accessories, joka löytyi kirjahyllystä. Kirjassa on helppoja töitä yksinkertaisia tekniikoita. Suosittelen lämpimästi alkeita harjoitteleville käpyilijöille. Hankin kyseisen kirjan v.2015, jolloin tein toista kaulakorun ohjetta soveltaen.


Kirjassa nopeita ja helppoja töitä


Virkkauslangalla käpyillen tuli työstä melko pieni. Siksi laitoin kristallit myös nauhojen päihin. Koru toimii varmaan näin, mutta kun se valmistui, niin ajattelin pitsin olevan liian pieni ja vaatimaton.  Katsotaan tuleeko koru käyttöön.

2 kommenttia:

  1. Trying again to comment! I love seeing your different wools, natural colours and dyed. The tools are interesting. I’d like to hear more about them. The crystals really add a sparkle to your necklace.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Thank you for the comment. I will probably publish works made with these tools when I use them.

      Poista