sunnuntai 31. toukokuuta 2020

Rentukka villasta



Käpypitsirentukka


Villakukka

Taas on mennyt tovi, etten ole koskenut villalankoihini. Nyt kevään rentukoita ihaillessa ajattelin kokeilla tehdä rentukoita villalangoista. 

Kävin läpi keriä ja vyyhtejä ja totesin, ettei minulla sitten kuitenkaan ollut täsmälleen oikeaa keltaista. Käytän suomalaista kasvivärjättyä villalankaa, jota ostan tapahtumista ja tiloilta aina tilaisuuden tullen. Näin ollen värien suhteen täytyy välillä joustaa. Nyt valitsin

-         jauhosavikan vaaleankeltaisen ja

-        terästykseksi tummempaa sipulinkeltaista kukan keskelle.  

-        Lehdissä käytin nokkosella värjättyä lankaa, jonka olen ostanut pienestä kehräämöstä Saarenmaalta, joka on siis poikkeuksellisesti eestiläisen maatiaisrodun villaa.


Kukan muodostamiseen käytin Lizbeth 20 moniväristä keltaista, josta sain kukkaan myös vähän lisää tummemman keltaista sävyä. Lehdessä käytin sydänlankana Lizbeth 20 – lankaa saadakseni solmut vähän ohuemmiksi. 

Lehtiä oli vähän hankalaa tehdä noin eripaksuisilla langoilla, mutta onnistuin kuitenkin. Myös lehden muoto oli haastava munuaisen muoto, jota en sitten lopulta paksulla langalla lähtenyt tavoittelemaan. Mikäli olisin tehnyt ohuet reunat lehtiin kuten kukkiinkin, olisi tuo lehdenmuoto varmaan onnistunut.



kukka lähikuvassa


Rentukka

Rentukka on ollut minulle lapsuudessa kiehtova kukka ehkä siksi, kun sitä kiellettiin poimimasta, vaikka kukka oli kaunis ja kasvoi runsaana ojan varsilla. Ymmärrän toki, että

-        kukka on myrkyllinen,

-        eikä kestä maljakossa ja

-        on kaikin puolin parempi pitää lapset kaukana siitä ja vesistön reunoista.



Rentukka siis oli kukka, jota voi käydä ihailemassa, mutta ei voinut ottaa kimppuun. Kukkakimppuja luonnonkukista sai maalaiskylässä muuten kerätä melko vapaasti. Rentukka oli myös kevään ensimmäisiä kukkia, jolloin poimittavia kukkia ei vielä luonnossa juuri ollut vuokkoja lukuun ottamatta.

 

Villalanka

Haluan käyttää suomenlampaan villasta kehrättyä lankaa sen ekologisuuden vuoksi sekä alkuperäisrotua kasvattavien lampureiden työn tukemiseksi.

Koivukorpi

Kasvivärjätyt keltaiset olen ostanut Koivukorven tilalta, joka on viime aikoina avannut myös verkkokaupan Verkkokaupasta puuttui vielä tieto lankojen värjäyskasveista ja värivalikoima oli suppeampi mihin olen tottunut. Toivottavasti tietoa värjäyskasveista ja kasvivärjäyksestä on tulossa lammastilan kauppaan. Tätä jäin kaipaamaan, kun nyt ensimmäisen kerran katsoin verkkokauppasivustoa.  Olen maatilalla ja messuilla tottunut näkemään laajan värikirjon ja kuulemaan värjäykseen käytettävät kasvit. Kuvia eri väreistä ja kasveista löytyy tilan Facebookista. Koivukorven tilan langoissa näkyy huolellisen työn jälki värien tasaisuutena.

Valintana suomenlammas

Suomenlampaan villa on hyvälaatuista ja pitkäkuituista, siksi olisi toivottavaa, että tämä alkuperäisrotu saataisiin säilymään. Villan käytön historia on ollut teollisessa yhteiskunnassa vaihtelevaa ja välillä sisältänyt voimakkaita näkemyksiä. Villaa on välillä arvostettu ja välillä väheksytty. Kotimainen langantuottaja Novita luopui kotimaisesta villasta pari vuotta sitten kokonaan ja myöhemmin kuluttajien toivomuksesta alkoi käyttää sitä. Nyt Novita taas käyttää jonkin verran kotimaista ulkomaisen villan ohella. Kuitenkin tuottajalle villan saaminen markkinoille on haaste, koska lajittelu ja huolellinen kerintä vaativat työtä ja aiheuttavat kustannuksia, joita on vaikea kattaa villan myyntituloilla. Itse olenkin ratkaissut asian niin, että ostan villan tuottajailta, jotka ovat kehruuttaneet itse tuottamansa villan. Villalangasta jää silloin katetta lampurille ja langat ovat myös lähituotteita ja siten ekologinen valinta.


5 kommenttia:

  1. Your tatted flower is sweet and will survive when the ones in the field die off. Yes, I’m absolutely in favour of preserving the sheep breeds. Good for you for supporting producers. The marsh marigold is pretty, I can see why you wanted to pick it!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. You always notice positive things. The woolly flower is truly immortal.

      Poista
  2. WOW !!! Absolutely gorgeous - you have captured Nature in Fiber, beautifully!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Thank you for the comment. Nice if you think I succeeded.

      Poista