sunnuntai 10. helmikuuta 2019

Villaa ja pannunalunen

Pannunalunen Anvenenmaanlampaan langasta

Teemana taas välillä villa. Sain mahdollisuuden osallistua villatapahtumaan Mäntsälässä. Paikalla oli Lampureita, jalostajia, neuvontaa ja tutkimusta. Myös erilaisia, villoja , lankoja, työtapoja ja tuotteita oli esillä. Ilmassa oli innostusta, suuria suunnitelmia ja haaveita. 
Uusi ajatus minulle oli osittain huovutettu lanka. Yleensä huovutus tapahtuu käsityöprosessin aikana, mutta nyt lankaa oli huovutettu. En itse heti keksisi käyttöä tuollaiselle langalle.

Pannunalusen tein Ahvenanmaan lampaan langasta. Ahvenanmaanlammas on yksi Suomen  kolmesta maatiaisrodusta. Haluisinn kokeilla villaa käpypitsissä. En taida kokeilla toiste. Villa ei kestänyt alkuunkaan kuten Kainuunharmas ja Suomenlammas. Ei pitäisi ihmetellä, koska Ahvenanmaanlammas on hyvin erilainen kuin nuo muut kaksi. Lampaat ovat pienemmät ja villa on erilainen. Tämä siis ei kestänyt olenkaan vetämistä, joten pitsi tuli tehtyä hyvin hellällä kädellä ja jäi paikoin hyvin eptasaiseksi. Ahvenanmaan lampaan lanka on Aholaidan tilalta, jossa kasvatetaan maatiaisrotuja.

Pannunalunen on kolmisäikeistä lankaa, joka on melko paksua. Halkaisijaksi tuli 20 cm. Suunnittelin, että voisin huovuttaa vähän, mutta toistaiseksi annoin olla. Pannunalusessa on reikiä, pannu luultavasti päästää myös kuumuutta pöydän pintaan. Ajattelin kokeilla käytössä, ennen kuin teen muutoksia. Pannunalunen on helppo säilyttää ja  menee pieneen tilaan, siksi teen niitä välillä. Näin saan pieniä näytteitä erilaisista langoista, ne säilyvät ja voin vertailla pannunalusten materiaaleja toisiinsa, kun haluan muistaa rotujen eroja villoissa.

Kuvia Mäntsälän villpäivästä4 kommenttia:

 1. A practical way to compare wools, good idea. Partially felted, that’s interesting.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Partially felting is a slow handwork. You probably can do the artwork from that yarn. I'm not excited about that yarn.

   Poista
 2. Love to see the "behind the seens" pictures❤ from Carollyn

  VastaaPoista