lauantai 10. marraskuuta 2018

Villakoru


Koru kasvivärjätystä suomenlampaan villasta

Villateema sopii hyvin tähän viikkoon, jolloin Suomen Lammasyhdistys vietti satavuotisjuhlia Lahdessa. Lammasyhdistys edistää lammastaloutta ja siihen liittyvää tiedotustoimintaa. Lisäksi yhdistys julkaisee Lammas-Ja Vuohilehteä sekä järjestää Lammaspäivät – tapahtuman kaksi kertaa vuodessa eri puolilla Suomea.


Lammastaloudella on Suomessa pitkä 4000 vuotinen historia, joka on juhlavuoden kunniaksi kerrottu Lammasyhdistyksen sivuilla.  Sivuilta aukeaa muutama pdf – tiedosto, joissa on kuvattu lampaan historia alkuhämärästä tähän päivään. Mielenkiintoinen yksityiskohta löytyy osasta 3, jossa kerrotaan Kustaa Vaasan alulle panemasta lampaanjalostustoiminnasta ja verkatehtaiden perustamisesta. Aateliset toivat eksoottisia rotuja etelästä mm. merinoa Espanjasta. Etelän lampaat eivät pärjänneet pohjoisessa, mutta niitä risteytettiin paikallisten lampaiden kanssa. Tässä lienee selitys suomenlampaan hienolle ja pitkäkuituiselle villalle, joka on ainut laatuaan pohjoisissa roduissa. 1700 -luvulla perustettu lääninlampurijärjestelmä levitti lampaanhoito ja kasvatusohjeita sekä rotulampaita. Rotulampaiden ostajat saivat oikeuden ostaa lisämaata, jolloin rotulampaiden osto oli kiinnostavaa ja ne levisivät ja sekoittuivat paikalliseen lammasrotuun. Tämän toiminnan pohjalta olemme saaneet suomenlampaalle erittäin hienon, pitkäkuituisen ja hyvin huopuvan villan.

Tein villakorun pohjaksi verkon, johon pujottelin villan. Helmet ja pitsin korun päälle sijoittelin ilman etukäteissuunnittelua. Lähdin vain tekemään pitsiä reunasta toiseen reunaan, lopputulos olisi voinut olla tasaisempikin kuvio. Pidin korua illallisen ajan ja totesin sen toimivaksi. Oikeastaan oli hyvä, että niskan takana on helminauha, muuten villakoru olisi ollut turhan lämmin. Tosin talvi on tulossa ja on varmaan hyvä olla talveksi lämmittäviä koruja 😊

Villa on ostettu kasvivärein (verihelttaseitikki ja sipulinkuori) värjättynä Koivukorven tilalta Haminasta. Tila tuottaa villa ja lihaa suomenlammas-rotuisilla lampailla. Lampaat saavat laiduntaa kesäisin tilan ympärillä olevilla laitumilla, joilla on myös mahdollisuus suojautua paahtavalta auringolta puiden varjossa ja toteuttaa mahdollisimman hyvin lajityypillistä käyttäytymistä. Emäntä kerää itse värjäyskasvit lähiluonnosta ja värjää langat perinteisin menetelmin. Kuvia lampaista ja tilalta Koivukorven facebook-sivulla.

Vähän heilahtanut kuva korusta takaa5 kommenttia:

 1. Love your necklace in celebration of Finnish sheep! Interesting that there may be merino influences. Merino were also sent to South Africa and became an important breed here.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. I can imagine that the 1700's ventilation in old buildings, during the long winter, was not good for merino wool. However good that we got breed sheep for crossbreeding.
   I think you have a better climate for a merino.

   Poista
 2. The auto correct is behaving strangely. Merino became an important breed in South Africa.

  VastaaPoista