sunnuntai 14. tammikuuta 2024

Ilona Jalavan käpypitsikirjasta

 

Käpypitsikuvio alkuvaiheessa


Pakkaspäiviä on riittänyt ja jotenkin ne minua hidastavat. Ajattelin tehdä koruja. Ajatus ei ole kadonnut, vaikka väliin otin vanhan ohjeen vanhasta kirjasta. Ilona Jalavan "Käpyily ja solmeilutyöt" on ensimmäinen suomennettu käpypitsikirja 1920-luvulta. Olen käpyillyt aika vähän tästä klassikkokirjasta. Nyt päätin ryhdistäytyä.

Kukka-aihe


Valitsin malliksi kukka-aiheen, jota olen suunnitellut jo pitkään käpyileväni. Valitsin käpypitsimallia niin kauan, että lopulta ehdin vain aloittaa työn. Ehkä niin käy sinulle myös toisinaan; pitsimalleissa on runsauden pulaa tai sitten kaikki mallit olisi kiva tehdä, mutta eivät ole sopivia juuri nyt ja sopivaa ei löydy ollenkaan.

Kirjassa tästä kuviosta on tehty kolmioita kauluksiin ja somessa olen nähnyt kolmiota muutettuna kaulakoruksi. Minulla on kuvion soveltaminen  vielä kesken; mihin oman kolmioni sijoitan tai käsittelenkö kuvio-osia siten, että lopputulos ei ole kolmio ja mikä käyttötarkoitus voisi sen jälkeen olla. Ehkä tämä selviää minulle lähiaikoina.

Kirja on ladattavissa internetistä ainakin tältä sivustolta. Kirja on kahtena osana ja tulostettavana Pdf- muodossa. Ohjepiirrokset ovat jälkimmäisen osan lopussa.


4 kommenttia:

  1. There are plenty of possibilities for this pattern. I really like the leaf veins. Are they twisted picots?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No, they are not twisted picots, they are sewn on with finger thread as the work progresses. I also think the leaves are the best part of this pattern.

      Poista
  2. No wonder the motif appeared familiar. I have seen the necklace made with this beautiful motif. 💕 Two triangles together can make a nice heart motif for Valentines day 😁

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. I have seen two of these forms online, these two are also instructions in the book. I haven't decided where this lace will go and what the shape will be. The pattern is fascinating.

      Poista