sunnuntai 7. toukokuuta 2023

Tädykkeen teemalla käpyilyä

 

Käpyilyssä tädyketeemaa Marmelo-blogista


Vappu on ohi, kevät siis koittanut, mutta ulkona on yhä yllättävän kylmää. Villatakissa sisällä on mukava istuskella ja käpyillä. Kolealla ja pilvisellä säällä on helppo antaa itsellensä lupa laiskotella ja pysyä neljän seinän sisällä. Lämmintä luvataan taas säätiedotuksissa, mutta nähtäväksi jää kuinka käy ja milloin kevät alkaa vaihtua kesäksi.

Palasin samalle sivulle, jolta löysin käpypitsiohjeen kaksi viikkoa sitten. Japanilaiset sirot käpypitsit ovat koukuttavia ja löysin sivustolta toisen houkuttelevan käpyilyohjeen.


Veronica pikkuliina

Veronican suku on suomeksi tädyke, jossa on paljon pieniä sinisiä kukkia.

Käpypitsiohjeessa on käytetty kahta väriä, minä otin mukaan vihreän ja sinisen lisäksi vielä echrun keventämään vaikutelmaa. Liinan esikuva on kuitenkin täynnä pieniä kukkia. Tädykkeen kukissa on lisäksi vähintään kahta väriä ja siksi valitsin kirjavansinisien langan, jolla voisi saada vaikutelmaa pienemmistä kukista. Muokkasin vielä värien järjestystä valerenkaan avulla


Ontelokude


Pikkuliina on vasta alussa, kun päätin  suunnata ajankäytön ontelokudeongelmaan. Ostin joskus ontelokudetta, jonka virkkaamista halusin kokeilla, kun huomasin siitä virkattavan mattoja. 

Ostin siis reippaasti neljä rullaa, jokaisen eri väriä. Virkkasin muutaman pyörylän ja menetin uskoni mattoon. Totesin, että matto tulisi  hyvin painavaksi ja väriskaala asetti omat haasteensa.

Nyt kuitenkin päätin virkata langat pois. Jokainen kerä painoi kilon, joten tämä pieni metrin halkaisijaltaan oleva matto tuli painamaan kolme ja puoli kiloa (keltaista kudetta jäi jäljelle puolet), mikä on aika paljon pienelle matolle.

Mattoon ei ollut mallia, enkä ajatellut huolellisesti. Viimeisellä harmaalla kerroksella tein turhia lisäyksiä. Virkkasin myös keltaisella massiivisen reunuksen, jonka sitten älysin lopulta purkaa ja korvata kerroksella kiinteitä silmukoita. Nyt pitäisi päättää puranko kaksi viimeistä kerrosta ja virkkaan uudestaan vai annanko olla ja reunan kupruilla vapaasti. TIetysti voisin höyryttää ja venyttää reunaa, jos vaikka tuosta oikenisi. En ole vielä päättänyt mitä maton kanssa teen.


Pikkumatto ontelokuteesta
2 kommenttia:

 1. It’s a shame that google has translated the name of the motif as Veronica diaper! Because it’s very pretty. My goodness, no mean feat to crochet a rug that is so heavy, well done. I like it, the colours and design.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Google is funny sometimes. Marmeloblog said that “Veronica is the name of a small four-petalled blue flower.
   There are many types of this veronica, but this flower was a picture of a peach.
   (In Japanese, it's Ooi-no-fuguri (dog's scrotum). I wish it had a better name.)"
   The Finnish name of this flower is Tädyke. It can be found on the internet, https://en.wikipedia.org/wiki/Veronica_(plant)

   Poista