perjantai 7. huhtikuuta 2023

Käpypitsiristi

 

Pitkänperjantain käpypitsiristiPitkänperjantain käpypitsiristi on tänä vuonna kelttiristi Kirjasta " Celtic Tatting Knots & Patterns", Rozella Linden. Kirja löytyi kirjahyllystä ja risti sopi juuri pääsiäisen teemaan, joten valitettavasti ohjeeseen ei ole linkkiä, vain viittaus kirjaan.

Risti


Kelttiristiin kuuluu ympyrä, aurinko, joka kuvaa äärettömyyttä ja jatkuvuutta, kuten myös solmut, joilla ei ole alkua eikä loppua. Kaunis kristillinen tulkinta kertoo, että ympyrä on uskon aurinko; Jumalan valoa, jota ei voida peittää.

Värit

Tämän kuvauksen mukaan tein värivalinnan, jossa pitkänperjantain ristissäkään keltainen auringonvalo ei pysy täysin piilossa, vaan säteilee käpypitsiristin solmujen lomasta. Kelttiristit ovat yleensä rauhallisemman värisiä varmaan siksi, että käsitöissä jäljitellään metalli ja kiviristejä.

Ristin väreissä on keskellä hopeanharmaa ja reunalla sadonkorjuun oranssi, jonka sävy näytti mielestäni ristille sopivan hohtavalta ja voisi jäljitellä metalliristiä.

Koriste

 Lizbeth 40 langalla käpyiltynä ristille tuli korkeutta 4.5 cm. 

Tämä risti muuttuu kääntämällä pääsiäisristiksi, jossa aurinkoympyrä tulee esiin ja julistaa pääsiäisen valoa ja ylösnousemuksen riemua. Kätevä koriste siis koko pääsiäisen ajaksi. Sijoituspaikka täytyy miettiä tarkkaan; missä pieni käpypitsiristi pääsisi näkyvästi esille.


Pääsiäisen käpypitsiristi2 kommenttia:

  1. A beautiful cross. Thanks for explaining the symbolism.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Thanks for the comment, the cross on Good Friday seems to be a tradition for me.

      Poista