sunnuntai 12. maaliskuuta 2023

Käpypitsidonitsi

 

Pitsidonitsi hiuksissa.peilin kautta kuvattuna.Käpypitsin liittäminen arkikäytössä oleviin tekstiileihin on mielenkiintoista ja Janen puseron pääntien reunuksesta sain ajatuksen laittaa oman pitsini esille hiusdonitsiin. Käpyilin siis viime viikolla reunapitsin, jonka otin käyttöön hiusdonitsissa. Auto-onnettomuuden jälkeen olen pitänyt hiuksia lyhyempinä, kun olen ollut kömpelö ja kuntouttanut kättä. Nyt kuitenkin hiukset ovat kasvaneet ja on kiva sitoa niitä välillä kiinni.
En ole juurikaan ommellut donitseja vaikka kotona on ollut materiaalit valmiina, eikä kauppaan tarvinut näiden takia lähteä.

Pitsidonitsi


Ajattelin, että pitsi on melko leveä ja ennen ompelua käpyilin vielä toisen, kapeamman käpypitsin ajatellen sen olevan parempi.

Löysin netistä sopivan koon kankaalle ja mitan kuminauhalle. Myöhemmiässä tarkastelussa  lopulta paljon erilaisia mittoja kumpaankin.  Mutta nyt siis otin ensimmäisen vastaan tulleen mitan, joka sattumalta oli varmaan lyhin kaikista. Ompelin ensin harjoitusversion ilman pitsiä. Sitten liitin pitsit kankaisiin

Seuraavalla kerralla pitsi ja kangas olisivat varmaan pidemmät kuin nyt. Kangas oli 40 x 9 cm ja kuminauha 20 - 22 cm.  Kokeilin molempia tekniikoita;  kuminauhan päiden liittämistä yhteen solmimalla ja ompelemalla. Käytössä ei juuri eroa, tosin tuo ommeltu on tietysti pitempi kuin solmittu, koska kuminauhat ovat saman mittaiset.

Ohuessa pitsissä kangas oli vähän pidempi ja pitsiin jäi parin sentin aukko, Muutenkin yllätyksekseni leveämpi pitsi oli parempi ja leveälle pitsille minun hiuksissani tämä 40 cm mitta oli juuri sopiva.

Kuvan värit ovat melko luonnolliset. langan värinä molemmissa pitseissä on ecru.Donitsinompeluharjoituksia käpypitsin kanssa.
4 kommenttia:

  1. Oh that’s a good idea. My hair is about the same length as yours and I often tie it up. I like the idea of using tatting in practical ways.

    VastaaPoista
  2. Yes they are, and practical too. Glad you like them.

    VastaaPoista