sunnuntai 6. maaliskuuta 2022

Aika kevätliinan käpyilylle



Renulekin liinan ensimmäiset kerrokset

 

Kevät on pitkällä ja Renata Niemczyk on julkaissut blogissaan tämän kevään liinasta jo peräti 8 kerrosta, ennen kuin minä ehdin mukaan. Olen pitänyt käpyilystä pitkän tauon. Nyt kuitenkin aloitin frivoliteliinan ja totuttelen taas pitsisukkulaan.

Varasin liinaan vaaleita värejä jo hyvissä ajoin etukäteen ja näillä nyt täytän sukkuloita. Viikot ovat olleet pitkästyttäviä, kun olisin jo halunnut aloittaa. Tiedät tunteen, kun suunnitelma on valmis, mutta aloitus syystä tai toisesta viivästyy. Ehkä tilanne kasvattaa kärsivällisyyden hyvettä.

 

Tauko käpyilyssä

Jouduin pitämään tauon käpyilyssä ajettuani loppuvuodesta autolla mustaan jäähän ikävin seurauksin. Oikeasta kädestä katkesi kiertäjäkalvosimen jänne sekä hauiksen kiinnitysjänne.

En halunnut pitää täyttä hiljaisuutta blogin julkaisuissa ja leikkauksen viivästyminen tarjosi minulle mahdollisuuden tehdä pieniä töitä etukäteen valmiiksi tauon aikana julkaistavaksi. Valitsin Ruth Perryn sivujen kelttiohjeet, koska olen aina viehättynyt kelttimalleista.

Käpyilin siis leikkauksen jälkeisille viikoille pienet pitsikuviot valmiiksi ja aloitin kirjoittamisen. Tein tekstit sitten valmiiksi vasemmalla kädellä leikkauksen jälkeen, kun ei ollut kiire mihinkään ja kirjoittaminen oli mukavaa tekemistä.

 

Neuleet

Olkapään lisäksi myös hauis oli käyttökiellossa ja liikeradat olivat kovin rajoittuneet. Kevyt neulominen oli kirurgin mielestä kuitenkin pienenä liikkeenä hyvää harjoitusta, joten täysin ilman käsitöitä ei tarvinnut olla.

Kokeilin aluksi oikeita ja nurjia silmukoita ja jopa palmikkoa, mutta kivuttomasti sujuivat vain oikeat silmukat ja lyhyinä rupeamina. Neuloin villapaidan oikeilla silmukoilla. Langaksi valitsin alpakan, joka on villaa kevyempi ontomman kuidun ja rasvattomuuden takia. Alpakkapaidasta tuli pehmeä ja mukava.


Alpakkapaita loppukevään lämmikkeeksi


Kun ensimmäinen kuukausi oli mennyt, niin uskalsin tehdä myös nurjia silmukoita ja palmikoita. Neuloin kotoa löytyvistä villalangoista pieniä töitä, vaikka palmikon neulominen olikin raskasta.

Valokuvassa muutama pieni työ; mustat paksut ranteenlämmittimet ahvenanmaan lampaan villasta, keltaiset ranteenlämmittimet kasvivärjätystä eestinlampaan villasta, sekä pipo suomenlampaan villasta. Villaa on vielä jäljellä ja ainakin toinen hattu on suunnitelmissa.

 

Pieniä villaneuleita ajankuluksi.

Käden kuntoutus jatkuu vielä, nyt avataan liikeratoja ja aikanaan aloitetaan voimaharjoittelu. Toipuminen pitäisi olla ohi heinäkuussa. Silloin viimeistään tavoittelen normaalia käpyilyvauhtia. Talvi on ollut poikkeuksellisen haasteellinen jään ja lumen takia. Tuntuu, että olen nukkunut talviunta tammi- ja helmikuun hankien keskellä. Nyt on aika herätä kevääseen ja lähteä varovasti liikkeelle.

 


4 kommenttia:

  1. Oh no, sorry to hear about the injury to your hand! That's a long rehab process. Good thing you could do some knitting before you were healed. Beautiful work! I'm glad you're tatting again, enjoy the Spring doily. I'm not taking part this year.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Thank you for the comment!
      I need this one doily. Next year, I can think about participating in the spring cloth project :-)

      Poista
  2. What lovely knitting. I hope you a speedy recovery. Great to see your tatting.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Thank you! I noticed that we have almost the same colors on the doily this year. 😀

      Poista