sunnuntai 16. toukokuuta 2021

käpypitsisolmu neulalla

Välityönä pieniä käpypitsisolmuja neulalla ja sukkulalla.

Kevätliina etenee vähitellen. minulla on vielä kesken hidas kerros 16. Uuden kerroksen ohje on jo odottamassa. Tällä viikolla on ollut muita liinan edelle meneviä kiireitä.

Nyt otin liinasta pienen tauon ja kokeilin pientä kiehtovaa solmua, joka tuli vastaan YouTubessa. Solmuista oli tehty korvakorut, mutta minä keskityin vain solmun harjoitteluun, koska minulla nyt ollut tarvetta nappikorviksille.

Solmut kiehtovat ja kelttikäpyilyssä on minulle sopivasti haastetta ymmärtää miten kuviot muodostuvat. Täytyy olla hyvin huolellinen, ettei joku lenkki kierry väärään suuntaan tai kaari kulje väärällä puolella työtä.

 Kelttisolmuja en voi käpyillä jännityselokuvaa katsoessa. Tosin luulen, että kelttipujotukset vaativat tarkkaa keskittymistä ihan kaikilta muiltakin käpyilijöiltä.


Solmu

Käpyilin solmun Hobby Pointin Anastasijan  ohjeen mukaan neulalla. Ensimmäisessä harjoituksessa oli valkoinen virkkauslanka ja tähän lankaan hiukan ohuehko neula, jolloin solmusta tuli runsas kuten ohjeessa.

Ensimmäisessä yrityksessä onnistuin kääntämään jonkun kuvio-osan väärinpäin ja jouduin yrittämään toisen kerran. En kuitenkaan luopunut toivosta, vaan jatkoin yrittämistä. Onnistuin tekemään kuvion virkkauslangasta, mutta tällä langalla kuvio on mielestäni liian suuri korvakoruihin.

 Hahmottaminenkin jäi liikaa ohjeen seuraamiseksi, ei niinkään solmun ymmärtämiseksi.

Halusin ymmärtää solmun paremmin ja käpyilin toisen harjoituksen sukkulalla Lizbeth 40 langalla, jolloin solmusta tuli pienempi ja väljempi. Nyt oli helpompi ajatella ja seurata oikeasti kuvion kehittymistä ja tajuta kokonaisuus. 

Tämä jälkimmäinen solmu olisi sopivan kokoinen koruun, mutta kuviona liian väljä. En lopulta tehnyt solmuista koruja, vaan jätin solmut harjoitukseksi.

Solmut suoraan edestä kuvattuna ja Euro kertomassa mittasuhteen.


Tämän harjoituksen jälkeen voisin tehdä korut, mutta kun oikeasti pidän hyvin vähän nappikoruja, niin jätän korut tekemättä. Kuvio on kyllä kiva ja luulen tekeväni näitä vielä joskus. On mielenkiintoista, miten koruohjetta seuratessa ajattelee, että kuviosta täytyy tehdä juuri koru vaikka kuvion käyttöä voisi miettiä laajemminkin.

Solmujen jälkeen palaan taas Renulekin selkeän liinan pariin ja ehkäpä laitan käpyilyn taustalle jonkin elokuvan.


5 kommenttia:

 1. Very effective, worth the concentration involved!

  VastaaPoista
 2. Pitkästä aikaa tulin taas oikein lukemaan solmuistasi. Ja kyllä olikin haastava tuo solmu. Itse kun neulalla solmuilun aloitin monen monituista vuotta sitten niin ei siitä ollut kukaan kuullutkaan eikä materiaalia täältä saanut. Jonkun aikaa tein ja sitten innostus laantui ja ohjeiden ymmärtäminen tyrehtyi. En osaa hahmottaa syntvää muotoa niin että sen myös ymmärtäisin. Enää en solmuile mutta mielellläni kuvia katselen.
  Mukavaa kevättä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentista. Minulle neulakäpyily on tuore harrastus, olen tehnyt sitä aina välillä viimeisen 10 vuoden aikana. Sukkula sopii käteen paremmin, mikä on ymmärrettävää, kun aloitin harjoittelun mummon sukkulalla jo 1980-luvulla. Tosi kiva kuulla, että joku katselee kuviani mielellään, kun kuitenkin niitä aika ahkerasti julkaisen. Kaunista kevättä myös sinulle!

   Poista