sunnuntai 5. toukokuuta 2019

Villanka

Hiukan huovutettuja käpypitsikukkia
Takatalvi ja lumi innoittivat tarttumaan välillä villalankaan. Tein neulalla villalangasta erilaisia kukkia. Huovutin niitä jonkin verran käsin kuumalla vedellä ja mäntysuovalla. Lopputulos oli vähän erikoinen, mutta ehkä laitan joihinkin neuloja ja jotkut jäävät odottamaan käyttökohdetta vielä. Mietin vielä sopisiko joku noista äitienpäiväkukaksi äidille viikon kuluttua.

Kukkien langat on ostettu lampureilta, jotka ovat kehruuttaneet langat Pirtin kehräämössä. Tumman harmaa on Seppälän lammastilalta Miehikkälästä, Valkoinen lanka sekä sipulilla värjätty keltainen ja verihelttaseitikillä värjätty punertava ovat Koivukorven lammastilalta Haminasta. Pietaryrtillä värjätty vaalean vihreä on Paavilan lammastilalta Juvalta.Takatalven lunta pajussaNimesin tekstin otsikon Pirtin kehräämön uuden tuotemerkin mukaan. Vierailin Pirtin kehräämöllä ja halusi jakaa joitain ottamiani kuvia.
Pirtin kehräämö ostaa lampureilta villaa ja kehrää sen myyntiin. Pirtillä kehrätty lanka on siis 100 % suomalaista. Lampurit myös kehruuttavat oman katraan villoja omaan tilamyyntiin. Pirtin kehräämö on siis tärkeä tekijä kotimaisen lampaan villan ketjussa laitumelta käsityöläisille.  Toki Suomesta löytyy muitakin kehräämöitä , Pirtin kehräämö on näistä perinteisin ja suurin suomalaisen villan kehrääjä.


Villan käsittely alkaa pesusta. Langasta pestään osa rasvaa ja likaa pois, jolloin värjäyksessä värikin tarttuu paremmin. Pirtillä pestään itse osa langasta ja osa lähetetään muualle pestäväksi. Suomenlampaan luonnolliset värit ovat valkoinen, musta ja ruskea. Näistä yleisin väri on valkoinen.
Kone  tasoittaa villan sopivaksi karstakoneelle, joka karstaa villan tasaiseksi hahtuvaksi. Hahtuva jaetaan osiin ja kerätään rullaksi kehruuta varten


Karstausta


Pitkäkuituisesta suomenlampaan villasta kehrätään ohuita kampalankoja sekä paksumpia karstalankoja. Neulomiseen ja virkkaamiseen tarkoitetut langat ovat yleensä s-kierteisiä. Pirtin kehräämö tekee ajoittain eriä, jossa langan kiertymissuunta on toinen ns. z-kierteinen. Z-kierteinen lanka sopii neulakinnastekniikkaan erinomaisesti. Kehruusalissa oli näkyvillä niin hahtuvalangan valmistumista kuin ohuiden lankasäikeiden kertaamista paksuksi langaksi. Mielenkiintoinen matkakohde.


Kehräystä ja kertausta langaksi


Lankojen väri vaihtelee kehrättävän villa värin mukaan. Mustasta tulee helposti harmaata, jos mustassa villassa on vähänkin valkoista villaa seassa, joten villan lajittelu on tarkkaa.

Myymälä


Kaupassa oli paljon houkutuksia, mutta sain itseni pidettyä kurissa ja ostin vain yhden kerän z-kierteistä lankaa ensi talveksi. Kesä ei ole neulakintaiden tekoaikaa. Silloin on mukavampi käsitellä kevyempiä lankoja. Myytävänä oli myös minulle uusi väline; puikkopiika, josta otin kuvan. En kuitenkaan vielä ostanut itse tuotetta, vaikka se hyvältä näyttikin. En tällä hetkellä neulo niin paljon, että ostaisin neulomista varten uuden välineen.


Uusi tuotemerkki6 kommenttia:

 1. Love your felted flowers! Great idea. The spinning mill is a place I’d like to visit, but I’ll settle for reading your account of it, thanks.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. I'm glad, because you like my wool stories. I am writing about wool, though otherwise it's a tatting blog. Finnish wool is one of my favorite material.

   Poista
 2. Beautiful work on flowers and great mill😁

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Thank you for the comment. There's a really cold spring here. Wool flowers bloom before real flowers.

   Poista