sunnuntai 19. huhtikuuta 2020

Päivänpaisteliina ja kasvomaskeja
Auringon säteitä ja pilvenhattaroita kevätliinassaLiinan uudet kerrokset.


Auringonpaisteliina on edennyt 11 kerrokseen. Olen lisännyt vähän vaaleita pieniä pilvenhattaroita ja keltaisia auringonsäteitä. Yhä edelleen harmittelen sitä, että otin mukaan liian tumman sinisen. Toivottavasti en onnistu tumman sinisellä pilaamaan liinaa, vaan auringonpaiste ja sinitaivas vievät lopulta voiton.

Lopputulosta täytyy vielä odottaa. Mielestäni tässä on vielä säilynyt sama tunnelma kuin edellisen postauksen aikaan viidennen kerroksen jälkeen ja auringonpaiste on yhä voitolla. On aina yhtä jännittävää odottaa, mitkä värit liinassa on seuraavaksi vuorossa.Kasvomaski

Ohjeet ja suositukset ovat viime aikoina olleet vähän hukassa ja ristiriitaisia. Vaaditaanko pandemian voittamisessa vielä kasvomaskeja kaikille vai ei. Suomessa luultavasti pakollisuus edellyttää mahdollisuuttta ostaa maskit valmiina. Ompelu taitaa  olla jo aika harvinainen harrastus.

 - Olen kuunnellut ompelusuunnitelmista ja monista kangaskerroksista.
 - Itse ajattelin panostaa materiaaleihin mieluimmin kuin kerroksiin,
      sillä jokainen kangaskerros maskissa lisää hengitysvastusta. 
 - Luin vertailua Diy kasvomaskeista  ja niiden materiaaleista.

 HEPA pölypussi vaikutti kiinnostavalta ja päätin kokeilla. Valitsi Miele FJM mikrokuitupölypussin, joka vaikutti luotettavalta ja suodattavalta.

testailua

Ennen kuin ompelin mitään päätin tehdä pienen testin:
 - leikkasin pölypussin palan ja laitoin tuubihuivin sisään.
 - Työmatkalla kokeilin hengitellä sen läpi.
- Kokeilu osoitti oikeaksi vanhan totuuden, että ilma tulee sieltä, mistä sen on helpointa tulla.
Tässä tapauksess hengitysilma kierteli suodatinkangasta ja pyrki tulemaan huivikankaan läpi.
 - Koska kappale oli suuri, keskityin kehittämään oikeaa hengitystekniikkaa. Sisäänhengitys nenän kautta suodattimen kohdalta ja uloshengitys suun kautta alaspäin. Näin luulen onnistuneeni hengittämään myös suodattimen läpi. Homma vaikutti monimutkaiselta


Tuubihuivitesti

Huomasin, että pussimateriaalin läpi voi hengittää, eikä se tunnu epämiellyttävältä. Tajusin, että jos haluan hengittää suodattimen läpi, niin koko suodatin on oltava samaa materiaalia. Ilma kiertää helposti maskiin lisätyt suodatinpalat, Allergisia oireita en havainnut. Niiden mahdollisuutta mietin, kun kyseessä oli keinokuitu kasvoilla.

Maski


Päätin laittaa sisäpuolelle puuvillakankaan, jonka löysin kaapista ja pesin vielä ennen ompelua.
Maskin malli YouTubesta. Tämä malli muistutti hengityssuojainta ja ajattelin sen asettuvan kasvoille hyvin.

Tein kaavan pahvista 25x18 cm. Kulman etäisuus leikkauksesta oli 5,5 cm ja kuminauha 22 – 25 cm riippuen kuminauhan paksuudesta.

Suodattimen jämäpalasta tein  maskin, jossa suodatin vain keskiosassa


Käytön jälkeen päätin muuttaa korvan taakse menevät kuminauhat kulkemaan pään takaa, Kuminauha olikin minulle suurempi haaste kuin pölypussi.Käpypitsikukkia pitsintekijän maskissa


Tärkeää


 - Tämä ompelus ei ole suodatin, vaan maski, joka ehkä laskee hiukkasia läpi vähemmän kuin pelkkä     puuvillakangas. 
 - Tämä pysyy ryhdissä ja on siksi miellyttävä käyttää. 
 - Kasvomaskin tarkoitus on aina suojata muita ihmisiä. 
 - Omaan turvallisuuteen maski auttaa siten, ettei tule kosketeltua kasvoja. 
 - Käsien pesu ja käsidesin käyttö ovat keinoja suojautua virukselta.
 - THL4 kommenttia:

  1. I like the touch of dark blue in your doily. Yes, advice about masks is a bit confusing. I've now made myself and my husband masks with two layers of cotton fabric to wear when we go to the supermarket. You put a lot of work into yours! The filter makes sense in theory, but as you say, you have to be able to breathe.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Thanks for the comment. This Hepa material in the mask works in the store and you can breathe from it, but hard work could not be done with it.

      Poista