sunnuntai 26. elokuuta 2018

Villan alkulähteillä

Villakukat mustalla taljalla


Vilustuin kai kuluneella viikolla, koska nyt on todella flunssainen olo. Lapsilla on myös, joten voi olla, että kyseessä on joku koulusta saatu tartunta. Pitsiä sain aikaiseksi todella vähän. Ajattelinkin kirjoittaa vähän suomenlampaan villasta, jonka tuotantoa kävin tilalla ihmettelemässä jalostusarvostelun teemalla.

Kevään karitsat ovat näihin aikoihin 4kk:n ikäisiä ja on vuoden kiireisin arvostelusesonki. Lammastilat erikoistuvat tuottamaan lihaa tai villaa tai molempia. Syksyllä valitaan eläimistä parhaat uudistukseen ja loput kasvatetaan teuraaksi. Arvostelussa huomioidaan eläimen paino ja kasvunopeus sekä kuvataan ultraäänellä selkälihas. Kuvasta mitataan lihaksen koko ja rasvan määrä. Tavoitteena on löytää hyvin lihaa tuottavat ja vähemmän rasvoittuvat lampaat jatkamaan sukua. Mittaustuloksista lasketaan indeksit, joiden perusteella voidaan vertailla lampaita toisiinsa. Samalla arvostellaan rakenne. Eläinten hyvinvoinnin kannalta on hyvä karsia normaalia toimintaa tai syömistä haittaavat viat pois. Suomenlampaita on niin vähän, että valinnalla on tärkeä pitää helposti lisääntyvät purentaviat tai jalkojen virheasennot kurissa.  


Selkälihaksen mittaus


Myös villa arvostellaan niiltä eläimiltä, joita harkitaan villantuotantokäyttöön. Villasta luokitellaan tiheys, tasaisuus, tapulinmuodostus kiilto ja kiharuus. Näin saadaan parasta villaa periyttävät pässit tilojen väliseen myyntiin. Tilojen on vaihdettava pässejä keskenään sukusiitoksen välttämiseksi ja myyntipässeiksi valitaan parhaat eläimet.

Villantuotantokatraat ovat usein pienempiä kuin lihantuotantokatraat. Villantuotantotiloilla pyritään huippulaatuiseen villaan ja kehruutetaan villa omaan tilamyyntiin. Villan myyminen kehräämölle edellyttää villan lajittelua ja kuljetusta kehräämölle. monet erityisesti kauempana kehräämöstä sijaitsevat tilat kokevat tämän kalliiksi ja työlääksi villasta saatavaan hintaan nähden ja osa villasta jää valitettavasti hyödyntämättä. Suomenlampaan villaa kehräävistä kehräämöistä löytyy lista lammasyhdistyksen nettisivuilta  ja villalankojen tilamyyjistä lista samalta sivustolta.

Arvostelua tehdään myös muita rotuja kasvattaville lampaille lihantuotannon kehittämiseksi ja vastaavasti löytyy harrastelijalampureita, jotka eivät kuulu tuotosseurantaan. Joten tämä tarinani ei siis kuvannut ihan koko lammastaloutta, vaan lähinnä meidän kansallisaarteen; pitkäkuituisen suomenlampaan villan tuottajia. Kuvassa kaikki lampaat ovat valkoisia, mutta suomenlampaita löytyy myös mustana ja ruskeana.


Suomenlampaan kiharoita


Villantuottajia


5 kommenttia:

 1. Very fun post with lovely pictures Thank You for sharing and love your flowers in tatting lace!!

  VastaaPoista
 2. Sounds very high tech farming, interesting!

  VastaaPoista
 3. Lovely flowers! Interesting, thank you.

  VastaaPoista
 4. Thanks for your comments!
  In Finland sheep farms are small and we have a rare original breed. Therefore "high tech farming" is possible :)

  VastaaPoista