perjantai 14. huhtikuuta 2017

Risti


Pitkäperjantain teemalla tein kokoelmiini uuden ristin. Tällä kerralla kärsimysviikon ristissä näkyy jo pääsiäisen värit, koska jatkoin samalla sukkulalla, jolla tein koruja aiemmin. Ristiin ei ole ohjetta, tämä on taas junamatkan tuote, jolloin solmumäärät eivät vaihtele ja malli on yksinkertainen, kun keskittyminen on vaikeampaa.
Lapsuudestani muistan, kuinka pitkäperjantaita vietettiin kotona. Pitkäperjantaina ei saanut kyläillä, eikä muutenkaan meluta tai riehua, hiljennyttiin pääsiäisen sanoman mukaan Kristuksen ristiinnaulitsemisen päivään. Tuolloin Suomi oli lähes yhden uskonnon maa, jossa yhteisön tavat tunnettiin ja niitä kunnioitettiin. Nyt tilanne on muuttunut; uskontoja on tullut merkittävästi lisää ja suomalaisten uskonnottomuus on lisääntynyt. Olin ihmeissäni, kun lapsi sai pitkäperjantaiksi synttärikutsun koulukaverilta. Nyt asettui vastakkain perinne käydä mummolassa tai lähteä juhlimaan. Haaste ei ole helppo, mutta jatkossakin varmaan tulee vastaan. Meillä ollaan sentään käyty pitkänä perjantaina mummolassa, kun minun lapsuudenkodissa mummolavierailukaan ei olisi tullut kyseeseen. Silloin kotoa poistuttiin vain kylän kansakoululle ristinjuhlaan, joka oli jonkinlainen pitkänperjantain hartaus. Aika muuttuu ja on muututtava sen mukana. Mämmiä ajattelin silti syödä tänään, sehän kuuluu perinteisesti pitkäperjantaihin, jolloin ruoanvalmistus on minimissä.

Mietin, olisiko tuo risti kirjanmerkki vai kehystäisinkö sen tauluksi. Molemmat vaihtoehdot ovat huonoja koska ne latistaisivat nuo ristin värikkäät reunukset. Ehkä mallisuunnittelu ei ollut kovin käytännöllistä ja onnistunutta. Riipukseksikin tuo risti on liian suuri.  Kovetin valkoisia keskuskuvioita jonkun verran, joten risti ehkä kestäisi muodossaan ripustettuna seinälle. Värikkäitä reunakuvioita en halunnut kovettaa. Aluksi laitan tämän kirjanmerkkivarastooni, se on varmaan tällä hetkellä järkevin paikka.Hyvää pääsiäistä pääsiäisen viettäjille ja kaunista kevättä kaikille!

Marja

 Jos pidit tästä artikkelista, kerrothan siitä myös kavereillesi esimerkiksi Facebookin ja Twitterin kautta. Kiitos!

1 kommentti:

  1. Interesting to hear how traditions change. Yes, we have to change too. Happy Easter.

    VastaaPoista