sunnuntai 25. elokuuta 2024

Käpypitsejä junamatkalta

 

Käpypitsirannekoruja torimyyntivarastoon

Syksy lähenee ja raikkaat tuulet viilentävät viimeisiä kuumia kesäpäiviä. Kuluneeseen viikkoon on sisältynyt 11 tuntia junamatkoja, joille otin käpyilytarvikkeita mukaan. Junakäsityöksi valitsin riittävän yksinkertaisen työ, johon ei tule virheitä vaikka keskittyminen olisi ohikiitävissä maisemissa tai junavaunun hälinässä. Pujotin siis helmiä lankaan ja täytin sukkuloita valmiiksi.

Rannekoruja

Olen varannut myyntipaikan käsityömarkkinoilta ensi kuussa ja muistin, että rannekoruvarasto on vähissä. Kokosin siis matkalle valmiiksi koottuja tarvikepaketteja, joista tein yksinkertaisia rannekoruja siemenhelmien kanssa. Lisäksi otin kerän Lizbeth 20 punaruskeaa lankaa ja sukkulan. Ohjeen viimeiseen koruun löysin matkan aikana Pinterestistä. 

Pinterestin kuvassa ei ollut tietoa, mistä kirjasta kuva on otettu. Saman mallin sovellus löytyi myös NamiArt sivustolta. Tässä versiossa kaaret on kiinnitetty renkaisiin, jotta kuvio pysyy paremmin muodossaan. Tarkemman tarkastelun jälkeen kuvion lähdekin lopulta löytyi sadan vuoden takaa suunnittelijana Tina Frauberger.

Laitan vielä tekstiilidecoupage-lakan langan suojaksi, kuten on tapana ja saan näistä vähän lisää täytettä myyntipöydälle.



sunnuntai 18. elokuuta 2024

käpyilyharjoituksia kolmoissolmulla

  

Ninetta Caruson kukka kolmoissolmukäpypitsitekniikkalla.


Vesisateita, pilvisiä päiviä, ukkosen jyrinää ja salamoita on riittänyt, joten on taas ollut mukava istuskella sisällä käpyilemässä. Mustikat jäivät noukkimatta, puolukoiden suhteen yritän olla ahkerampi. Vaikka en ole avannut tietokonetta ihan tavalliseen tapaan, olen silti onnistunut bongaamaan Ninetta Caruson mielenkiintoisen kukan. Ninetta teki kukasta korvakorut, minulla ei ollut sopivia koruosia, joten laitoin kukan keskelle helmen. Helmi olisi voinut olla vähän suurempi, mutta valitsin nyt helmen värin mukaan.

kukkat ja lehdet


Käpyilin kaksi kukkaa, joista suunnittelin hiussolkea. Päätin kuitenkin liittää kukkiin pari lehteä, jonka jälkeen ei hiuskoriste enää tuntunut niin järkevältä. Ompelin lopulta kukat pienen napin päälle. Suunnittelin liimaavani napin magneettiin. En kuitenkaan löytänyt magneettivarastoani, joten jätin kukan odottamaan magneettia tai jotain muuta taustaa. Kukka on herttainen ja sopiva moneen kohteeseen. Kun katson omaa ruosteenpunaista versiotani, niin ajattelen, tämän punaisena tai valkoisena, ehkä vähän paksummasta langasta saisi joulukuusen kukkimaan kauniisti.

Lehdessä lähdin liikkeelle Elisabeth Doblerin Endruck-ohjesovelluksesta. Ensimmäisen lehden jälkeen päädyin käpyilemään saman kapean lehden kaksipuoleisena. Lehtimalli oli surkea valinta. Tietysti näihin kukkiin olisi pitänyt tehdä lehdet samalla tekniikalla kuten kukatkin, kuten Muskaan on tehnyt tälle kukalle omassa blogissaan



Käpypitsikukkakoriste, koottuna pienen napin ympärille





Toistaiseksi kukka saa olla koristeena korin reunassa.




sunnuntai 11. elokuuta 2024

Käpypitsiä hartsissa

 

Hartsikoruharjoituksia

Ajelin kesäkuussa Satakunnassa ja Porissa huomasin minulla olevan pari tuntia ylimääräistä aikaa. Senhän voi arvata, missä tällainen näpertelijä aikansa viettää. Menin siis kauppakeskus Puuvillaan, jossa kävin syömässä ja lopun ajan tutustuin askarteluliikkeeseen.

Ostin kokeilumielessä pienen pakkauksen hartsinesteitä ja yhden silikonimuotin. Kuvassa ensimmäisiä kokeiluja pienten käpypitsien upottamisesta hartsiin. Nämä ovat harjoituksia, epäilen, että olisi ollut hyvä sekoittaa nesteet huolellisemmin ja ilmakuplien puhkomiseenkin olisi kannattanut käyttää enemmän aikaa. Materiaaleja on vielä jäljellä ja nyt tarvitaan vain pikkuruisia käpypitsejä, jotta harjoitukset voivat jatkua.

Kokeilen hartsin lujuutta avaimenperässä. Laitoin yhden vähän suuremman käpypitsihartsin auton avaimeen avaimenperäksi ja katson pysyykö reikäkiinnitys ehjänä. Jos kokeilu on menestyksekäs, niin teen näitä lisää. 


Avaimenperä kestävyystestissä.




sunnuntai 4. elokuuta 2024

Käpypitsikukkahattu

 

Kolme käpypitsikukkaryhmää hatussa


Kesän kukkahattuun tuli kolme kukkaryhmää ja käpypitsinauha. Oikeastaan jokainen kukkaryhmä olisi yksin riittänyt hatun koristeeksi, joten nämä kukat olisivat hyvin riittäneet kolmeen hattuun. Mutta kuin kukkia oli paljon, laitoin ryhmät hattuun.

Kukkaryhmät

Punainen ryhmä:
Punaisten ruusujen ryhmässä on Mary Koniorin ruusu ja tumman punainen ruusu, johon ei ole ohjetta. Tämä ruusu sopii kyllä tähän, mutta tuskin itsenäisenä ruusuna mihinkään. Kokeilin tehdä kuperia terälehtiä, mutta opin, en kokeile enää. Lisäksi ryhmässä on kaksi pientä ruusua.

Keltainen ryhmä:
Keltainen kukkaryhmä on koottu Jennifer Williamsin ruusun ympärille. Tämän ruusun ohjeeseen sisältyy myös ohje ruusun lehteen. Lehtiä käpyilin yhteensä 16 kpl tähän hattuun. Lehdet on nauhan kanssa samaa väriä, mutta langan paksuudet vaihtelevat Lizbeth 20 ja 40 välillä, jolloin lehtiä on kahta kokoa. 

Tähän ryhmään liitin pidempään kaapissa lojuneen kukkaketjun, joka on tehty japanilaisesta kirjasta ja siinä on runsaasti helmiä. Perhosen taakse käpyilin pienen keltaisen ruusun täydentämään keltaista ryhmää. Perhonen on parin vuoden takaa ja siinä on kaksi pientä kristallihelmeä.

Oranssi-valkoinen ryhmä:
Oranssit ja valkoiset kukat ovat tämän kesän käsitöitä. Valkoiset ruusut ovat luotto-ohjeella, jolla olen käpyillyt ruusuja usein ennenkin. Tällä kerralla lisäsin ruusuun oranssin keskustan. Samaa oranssia lankaa käytin sydänaiheisissa kukissa, joiden keskelle lisäsin valkoisia helmiä


Viimeistely


Kun nyt liitin kaikki kukkaryhmät samaan hattuun, niin tuntui sopivalta yhdistää ryhmät toisiinsa pienillä kukilla:

Valkoiset kukat on käpyilty pitkistä nirkoista 


Myös violetit kukat on käpyilty pitkistatä nirkoista.


Ensimmäiseen ei ole ohjelinkkiä, mutta violetit kukat on käpylty Karen Cabreran ohjetta soveltaen. Kukat ja vanhan olkihatun uudistaminen on ollut tämän kesän urakkana, syksyllä oletan teeman vaihtuvan. Nyt on kuitenkin vielä kesää ja kukkahattusäitä jäljellä.