sunnuntai 27. elokuuta 2023

Käpypitsikorento

 

Käpypitsikorento painetun taljan päällä.Kotikaupunkini läpi virtaa Suomen kolmanneksi voimakkain virta, Kymijoki, jonka läheisyyteen ja rannoille on viime vuosina tehty yli 20 km mittainen ulkoilureitti. Olen tänä kesänä tutustunut siihen ja joihinkin muihinkin luontoreitteihin Kymijoen varrella. Olen pitänyt kameraa mukana ja saanut kivoja kesämuistoja. Toki olen ottanut kuvia myös Kotkasta jokisuistosta, jossa joki laskee Suomenlahteen.

Olen kesän aikana kuvannut pari korentokuvaa ja samalla huomannut, että korento on jäänyt käpyilemättä vaikka korentokäpyilyjä löytyy internetistä melko paljon. Halusinkin poistaa tämän puutteen pitsikokoelmastani.

Korento


Löysin korennon Youtubesta Virginia Moraza Briton opastamana. Sillä ohjeella lähdin liikkeelle. 

Käpyilin ensin ohjeen mukaan helmiketjun, josta tuli vartalo. Solmuluku ei ollut ihan riittävä ohuelle langalle (Lizbeth 40) 20-numeroisesta langasta olisi tullut sopivampi tai sitten olisi ollut hyvä lisätä muutama solmu jokaiseen renkaaseen. Helmen koon huomioon ottaminen on välillä vaikeaa ja sopiva rengas tulee lopulta kiristettyä liian pieneksi. Vartalo kiertyy jonkin verran mutkalle: tähän auttaa kovetus jonkun verran mutta parempi olisi tehdä uudestaan.

Pienemmät helmet ovat sileitä lasihelmiä ja suuremmat ovat fasettihiottuja helmiä, joten vartaloo heijastaa hyvin valoa. Siipiin käpyilin kahta väriä ja ajattelin, että siivet olisi voinut tehdä suuremmiksi vartalon koko huomioiden. Siivissä käpyilin uloimpaan siipipariin vahvistettuja kaksoissolmuja, jotta siivet pysyvät paremmin muodossaan. Tämä olisi mahdollistanut suuret siiven. Mallissa siivet on käpyilty tavallisilla kaksoissolmuilla, jolloin kokoa ei ole voinut kasvattaa loputtomasti. 

Tässä ohjeessa on kiva ripustuslenkki kaulanauhalle, jolloin korento on suuri käpypitsiriipus. Vartaloa täytyy suoristaa kovettamalla, mutta siivet vahvistettuine solmuineen annan  todennäköisesti olla kovettamatta. 
Alla vielä kaksi kesäistä korentokuvaa jokirannasta

SulkakoipikorennotImmenkorento


2 kommenttia:

  1. You could make the body shorter to get the proportions better? It’s a pretty dragonfly with beaded body.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Thanks, that's a good tip, at the same time the wings seem bigger.

      Poista