perjantai 26. tammikuuta 2018

Villakukkia ja - sukkia

Villaruusut


Kävin läpi villalankoja ja innostuin tekemään villasta pieniä kukkia. Tein ruusuja, joihin laitoin keskelle kierrätyslasihelmen. Sitten laitoin ruusut kippoon ja yritin kuvata. Auringon asento on vielä sellainen, etten onnistunut saamaan kippoon valonsäteitä kukkien kanssa. Kyllästyin ja laitoin kipon alassuin lasipöydälle ja sitten kokosin kukat kipon pohjan päälle. Nyt ruusut suorastaan kylpivät auringon säteissä ja ruusut kuvassa eivät näytä niin synkän ankeilta kuin siellä kipon sisäpuolella ilman valoa.

Ruusuissa käytin luonnonväristä valkoista ja mustaa villalankaa sekä verihelttaseitikillä värjättyä punaista ja savikalla värjättyä keltaista lankaa. Minulla on vielä nokkosella värjättyä vihreää Eestiläistä lankaa, josta ajattelin tehdä ruusunlehtiä näihin kukkiin. Sitten voisin kiinnittää vielä hakaneulan taakse, jolloin näitä kukkia voisi käyttää somisteena. tai rintaneulana. Värjätyt langat olen ostanut Koivukorven tilalta Haminasta Haminasta. Valkoisesta kerästä on vyöte hävinnyt, en muista, mistä se on ja musta on Seppälän lammastilalta Miehikkälästä. Musta oli kyllä virhe, noille kukille en tee mitään. Mietin voiko niitä käyttää ollenkaan, vai kuuluvako ne epäonnistuneisiin ideoihin. Musta vain on liian synkkä ruusuksi.

Joulun aikaan tein inventaariota villalangoista ja neuloin kotisukat sisäkäyttöön. Nämä sukat eivät kestä kovaa kulutusta, koska ovat 100% villaa. Nykyisin monet lampurit kehräyttävät osaan langoista nailonvahvisteen, jotta saadaan kestävämpiä sukkia. Olen sellaista ostanut kerran, mutta neuloin siitä lapaset, kun lapasten tarve oli suurempi. Seuraaviin sukkiin kyllä aion ostaa lammastilalta vahvistettua sukkalankaa.
Neuloin myös kahdesta 100g vyyhdistä kaulaliinan, jonka reunat koristelin vaalealla kainuunharmas  – rotuisen lampaan villalangalla, joka on peräisin Rintalan tilalta Yläneeltä.


Villasukat

Olen neulonut sukkia vuosittain sen verran, että perhe on pysynyt sukissa. Kantapää on aina ollut se perinteinen vahvistettu kantapää. Nyt törmäsin Arnen ja Carlosin sivustoon ja halusin kokeilla heidän versiotaan kantapäästä. Tämä ohje oli hauska ja erilainen. Ajattelin, että ei voi olla mukava jalassa, mutta kun sovitin sukkaa, niin en edes huomannut eroa perinteiseen kantapäähän.

Kaulaliina


Kaulaliinaan tein käpypitsikukkia somisteeksi. Kovetin niitä kyllä, mutta jos eivät kestä käytössä hyvänä, niin otan ne sitten pois. Kukat on vain pujotettu neuleeseen ja helppo vaihtaa sitten kestävämpään koristekuvioon. Pidän näistä kukista ja toivon, että ne kestävät

Liikuin Kaakonkulmalla ja ostin taas uuden värisiä vyyhtejä uusiin inspiraatioihin Koivukorven tilalta Haminasta.  Langoissa oli väriaineina kaksi erilaista sipulia, tummempi oli ollut pitkään värjäysvedesä, jauhosavikka, verihelttaseitikki ja Marja aronia.

Ksvivärjättyjä lankoja

Marja5 kommenttia:

 1. So beautiful little roses and lovely yarn nice colors too!

  VastaaPoista
 2. I just love seeing your yarns and things you’ve made with them. I don’t think the dark flowers are a mistake, they show up the other flowers.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. I am glad that you like, even if the wool is not exactly the most typical tatting material.

   Poista