perjantai 4. joulukuuta 2015

Itsenäisyyspäivä

 

Sunnuntaina Suomen itsenäistymisestä tulee 98 vuotta. On kuljettu pitkä matka omaa historiaa. Alkumatkan muistajat alkavat matkalta uupua. Mummoni kuoli 14 vuotta sitten, vähän ennen kuolemaansa hän muisteli ylpeänä osallistuneensa Suomen jokaisen presidentin valintaan. Muistot olivat osin yksityiskohtaisia kuten kansakoulun portaissa liukastuminen kun Rytiä mentiin äänestämään (ehkä silloin oikeasti äänestettiin valitsijamiehiä). Presidentit ovat vaihtuneet ja maailma muuttunut. Perusasiat ovat kuitenkin tallessa: siniristilipun risti liittää meidät muihin ristilippuihin ja korostaa Pohjoismaiden yhteenkuuluvuutta, lipun sininen muistuttaa tuhansien järvien maan ainutlaatuisesta luonnosta ja valkoinen kuvaa pohjoista lunta. Lumi on ollut harvinaista viime aikoina, mutta ottaessani näitä itsenäisyyspäiväkuvia vähän etukäteen maa oli kuitenkin valkoinen, vain tuon pihakuusen tuuheiden oksien alle ei satanut.

Itsenäisyyspäivän kynttilään tein pitsisen kynttilämansetin. Pitsissä lankana on Lisbeth 40 ja malli on yksinkertainen. Olen kopioinut mallin jostain kirjasta n. 25 vuotta sitten ja nyt vasta sain aikaiseksi pitsin. Toisinaan suunnitelmien toteuttaminen vie aikaa.

Hyvää itsenäisyyspäivää !
Kynttilämansetti lähempää kuvattuna.
 
Mansetin toinen puoli suoristettuna,
jotta pitsi hahmottuu.
 
 


2 kommenttia:

  1. Nice post - story & symbolism .I think this pattern is from Blomqvist & Persson's book .... you tempt me to make one myself :-)

    VastaaPoista