sunnuntai 26. syyskuuta 2021

Käpypitsillä villaisia ruskalehtiäSyksyiset korut villasta ja helmistä


Syksy etenee ja katse kääntyy villalankoihin. Olen käpyillyt villasta kukkia. Nyt halusin kokeilla syksyn lehtiä ja marjoja. Ideaan saattoi vaikuttaa myös se, että keräsin äskettäin pihlajanmarjoja ja aroniaa. Keräsin pihlajanmarjoja 8 litraa ja laitoin ne pakastimeen pehmenemään ennen kuin keitän niistä hilloa.

Olen viime aikoina syönyt paljon pihlajanmarjahilloa, joka nyt alkaa loppua ja on aika keittää uutta. Minun pihlajanmarjani on noukittu makeapihlajasta, jossa on suuret tummanpunaiset marjat. Olen joskus myös etsinyt luonnosta tummanpunaisia marjoja kasvavan pihlaja. Luonnonpihlajasta keitetyn hillon maku paranee, kun sen antaa tekeytyä muutaman vuoden. Tästä makeapihlajasta odotan maukasta hilloa nopeammin.

Makeapihlajahillon tumma väri


 

Villaa ja puuhelmiä

Huomasin omistavani punaisia puuhelmiä, joten valitsin teemaksi syksyn lehdet ja marjat. Puuhelmet ovat vähän turhan suuria (8 mm), mutta käytin niitä kuitenkin. Hiotut lasihelmet villalangassa vaativat suunnittelua näyttääkseen hyviltä. Puu on helpompi pari 100 % villalangalle.

Villalangoista valitsin syksyn väreihin kasvivärjäreillä värjätyt verihelttaseitikin, sipulin ja pietaryrtin. Kaksi ensimmäistä lankaa ovat Koivukorven tilalta Haminasta. Kolmannen olen ostanut luultavasti Savon seudulla liikkuessa, en ole ihan varma lammastilasta, jolta vihertävä lanka on lähtöisin. Yleensä olen ostanut villani suomalisilta tiloilta, pääasiassa suomenlampaan villaa. 

Lankojen vyötteet sekoittuvat helposti siinä vaiheessa, kun kerin langan vyyhdistä kerälle. Tässä on taas haaste varastoinnille; miten saan tiedon lankojen alkuperästä säilymään lankojen mukana. Tunnistatko ongelmaa vai olenko ainoa, joka sekoittaa langat varastossa ja värien valintavaiheessa?

 

Korut

”Syksyn punaiset marjat, kuin kyynel pihlajan on.”  Kuten laulussa, myös minun käpypitsikoruissani on pihlajan punaiset marjat, mutta lehdet eivät ole pihlajanlehden muotoisia. Virkkasin villalangasta pienet pyöreät kuviot, jotka liitin sitten käpyillessä koruihin. Kuvassa lanka näyttää kovin mustalta, mutta oikeasti kyseessä on tumman ruskea.

 • Lehtien ja marjojen välit tein koko ajan samalla solmulla, jolloin nauhaan tuli luontaisesti kierrettä. 
 • Lehtien ympäri tein käpypitsirenkaan. 
 • Helmet lisäsin pitkään silmuun (nirkkoon), eli en pujottanut niitä lankaan etukäteen. 
 • Lankana on Lizbeth 20. 
 • Korun pituus on 6 cm ilman koukkua. 
 • Villaosan viimeistelin kaatamalla kiehuvaa vettä villatupsuihin, toivoen pientä huopumista. En osaa sanoa toteutuiko kuten piti. 
 • Olen iloinen, että kiehuva vesi ei vahingoittanut puuhelmien maalia. 

Koska osien välinen kaari on kierteinen, niin lehdet ja marjat myös kiertyvät, eivätkä välttämättä ole koko ajan samassa asennossa. En ole vielä päättänyt onko se huono asia. Jos haluan vakaamman asennon, niin sitten täytyy kovettaa korun kierteiset osat. Ehkä koekäytän korun ensin.

 

2 kommenttia:

 1. Pretty and will be light to wear, I assume. I like the idea of the elements rotating. It is difficult to keep the labels with the yarns. Unless you tie the label to the end of the ball that’s not in use perhaps.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. The jewelry was really light in use. Wool and tatting are not an easy combination in jewelry. Requires more practice.

   Poista