sunnuntai 3. toukokuuta 2020

Nipsutin



Nipsutinkoru villaviitassa.


Kevät ja villaviitat


Pari kuukautta sitten tiedostin kevään olevan tulossa ja takkikauden loppumassa. Minulla on tapana käyttää keväisin olkapäiltä valuvia viittoja ja villatakkeja. Ostin nipsuttimia ratkaistakseni tämän ongelman. Olen käsityömessuilla nähnyt metallisia kiiltäviä nipsuttimia somistettavan tähän tarkoitukseen.

Pidin nipsutinideaa hyvänä, mutta en halunnut ihan niin kiiltävää ja päätin tehdä ja päällystää tuon hilavitkuttimen pitsillä. Mielestäni pitsikoru sopii pehmeisiin vaatekankaisiin paremmin kuin kokonaan kiiltävä metalli. Metallia jää ihan riittävästi näkyviin pitsin reunoille. Metalliteemaa jatkoin, kun valitsin mukaan pari korunosaa pitsin taitekohtaan.

Haastava mekanismi


Seuraava haaste oli saada koru kestäväksi. Muistelen historiasta, että ennen lasten lapaset kiinnitettiin talvipukuun pienillä nipsutinnauhoilla. Sittemmin nipsuttimet ovat vakiintuneet vauvojen tuttinauhoihin ja pyyhkeiden ripustimiin. Näissä kaikissa nipsuttimelta vaaditaan paljon enemmän kuin villatakkikorussa. Vauvan nauha ei saa irrota turvallisuussyistä, mutta ohuessa villatakissa kevyempi versio voisi olla mukavampi.

Nipsuttimen mekanismi on jäykkä, ja sen avaaminen vaatii oikeasti voimaa. Valitsin ankars-tyyppisen pitsi, ajattelin, että pitsin rakenne on tiiviimpi ja koru jo valmiiksi tukevampi. Kun sain korunosat valmiiksi laitoin EriKeeper-liimaa keskiosan taustaan kovetusaineeksi. Tämä toimi hyvin ja lisään ehkä vielä keskiosan reunoihinkin korun tukevoittamiseksi. Etupuolelle en ole vielä laittanut mitään tukevaa tai suojaavaa ainetta, harkitsen vielä.





Kiinnitin korun osat nipsuttimiin Loctite Super Glue- liimalla. Nipsutin on niin haastava kohde, etten uskaltanut luottaa koruliimoihin. Lisäksi kiinnitin taustaan tueksi paksuinta ketjua, jota kotoa löysin. Ketjun lenkkejä olisi mahtunut neljä, mutta halusin taas suojella pitsiä liialta venytykseltä ja laitoin varmuuden vuoksi vain kolme lenkkiä.

Pitsi


Pitsin suunnittelussa halusin huomioida taittuvan mutkan ja laitoin siihen kukkahelmet. Ankars-pitsissä on helmiä, joiden ehjänä pysyminen on haaste, toivon liimataustan auttavan tässäkin. Kiinnitin päätyosan keskiosaan kahdella nirkolla, toivottavasti se on riittävä ja kestää. Yhden nirkon varaan en uskaltanut jättää. Lankana on Lizbeth 20. Nyt täytyy testailla kuinka pitsinipsutin kestää käyttöä.

Havainto


Huomasin, että pukeminen on tehtävä peilin edessä, koska koru on hyvä saada kerralla oikeaan paikkaa. Korun siirtäminen on työlästä, jäykän mekanismin vuoksi. Jäinkin miettimään olisiko mekanismille vaihtoehtoja ja missä käytetään pienempiä nipsuttimia, joita voisi kokeilla korutarkoitukseen. Ovatko verhon nipsuttimet liian pieniä. Ehkä yritän katsella kaikenlaisia nipsuttimia uusin silmin ja löytää vielä siromman vaihtoehdon.

6 kommenttia:

  1. Wow this is a fantastic idea love your work 💐

    VastaaPoista
  2. Really effective. I like the way you’ve overcome all the practical challenges and created something beautiful too.

    VastaaPoista
  3. I am glad that you like my work. Thank you for the comment. 🙏💛

    VastaaPoista