sunnuntai 26. huhtikuuta 2020

Vaaleanpunainen kirjanmerkki



 Kirjanmaerkissä TattingDotori-pitsimalli



Ohjelinkki



Näin taas kauniin kirjanmerkin ja tein sen instagramista löytyneen ohjeen mukaan mukaan. Mietin, että jos jättäisin nauhan tekemättä ja keksisin kuviolle jonkun muun käyttökohteen. Olisihan sen voinut ommella johonkin koristeeksi, mutta juuri nyt ei sopivaa kohdetta ollut. 

Miksikö olisin halunnut muuta käyttöä? No siksi, että minulla on pian nimikkokirjanmerkki jokaiselle omistamalleni kirjalle (keittokirjat mukaan lukien), kun haluan tehdä kaikki kauniit pitsikirjanmerkkimallit, joita satun näkemään.


Kirjanmerkin tarve

Kysyin 13 vuotiaalta lapseltanikin, että saisiko tästä jotain muuta, eikö kirjanmerkki ole jo vähän vanhanaikainenkin, kun kirjat luetaan sähköisesti tai kuunnellaan äänikirjoina. Tietokoneessa on käytössä jo ihan toisenlaiset kirjanmerkit. Vastaus oli hyvin nopea ja närkästynyt: ” äiti, miten sitten kirjoista löytyy paikka, jota on lukemassa. Jos mulla ei ole kirjanmerkkiä, niin mä ainakin taittelen sitten sivujen kulmia”

Ymmärsin kyllä, että kirjanmerkit eivät vielä ole siirtymässä historiaan, ainakaan niin kauan, kun kirjoja luetaan. Pitää olla tyytyväinen tuohon vastaukseen, sillä lukeminen yläasteiässä ei ole enää itsestäänselvyys,  erot lasten lukutaidossa kasvavat. Minun lapsellani taitaa olla etuna sukupuoli, sillä Suomessa tytöt lukevat enemmän kuin pojat. Ehkä saan olla kiitollinen myös J.K. Rowlingille joka on edesauttanut nuorison lukutaitoa Harry Potterin avulla.

Kirjat

 Ehkä minun täytyy käydä kirjanmerkkikokoelmaani läpi ja poimia sieltä kauneimmat rasiaan, jonka kanteen kirjoitan: ” lukutoukille lahjaksi, käytännöllisiä ja kauniita kirjanmerkkejä”.

Tein myös havainnon, että olen vähentänyt kotoani kirjoja huomattavasti. Se tapahtui varmaan silloin, kun luin KonMarista siivouksen elämänmullistavaa taikaa. Kun tarkemmin katson, niin hyllystä erottuu yhä vaaleanpunaisena KonMari, joka on luettu ja kuuluisi jo kierrätykseen.


Lanka

Kirjanmerkissä käytin Lizbeth 20 lankaa, jota minulla on lankakorissa yhä runsaasti jäljellä yhden virheostoksen jäljiltä. Paksumpi lanka yleensä vähentää pitsin siroutta, mutta tämän kuvion kanssa ei välttämättä ole käynyt niin, tämä on kaunis paksumpanakin. Nauhan tein kokonaan yhden sukkulan renkailla, kun ajattelin, että saan sukkulan tyhjäksi yhdessä nauhassa.


6 kommenttia:

  1. Your bookmark is very lovely and useful. The world is changing I do wonder how may years from now it will take before people forget how to turn a page. You could make it a beautiful bracelet 😃🦋😃

    VastaaPoista
  2. I think bookmarks will be needed for a while yet. And I like to hear about children reading! I thought it would make a pretty earring. With another to make a pair, of course!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Thank you for your comment. I made two. Earrings I did not think. Lizbeth 20 is too thick, 40 size yarn would be good for jewelry.

      Poista