perjantai 10. huhtikuuta 2020

RIsti pitkäperjantaina




Solmuristi




Pitkäperjantai vietetään tänään pandemiarajoitusten myötä entisaikojen perinteitä noudattaen. Ei kyläillä, vaan vietetään rauhallista päivää kotona unohtamatta päivän surullista luonnetta. Ei ole vielä tänään valmistettu ruokaa; lounas oli eilisen lämmitystä ja välipalaksi syötiin mämmiä.  

Pitkäperjantai nimenä kuvaa Kristuksen kärsimykseen osallistumista ja on vielä meillä säilynyt perinne. Muualla nimi on jo vaihtunut hyväksi, pyhäksi tai suureksi perjantaiksi. Pitkä sopii tänne Pohjolaan, jossa juhlimisen aiheet ovat yleensä arvokkaita ja juhliminen hillittyä. Vaikka minun lapsuudessani ei kyläilty, niin kotoa poistuttiin silti illalla kyläkoululle ristinjuhlaan, joka oli pitkäperjantain hartaushetki. Ohjelman puheissa muisteltiin kärsimyshistoriaa, hiljennyttiin ja postitoimiston täti lausui runon. Kylistä väki vanhenee ja kylänraitit hiljenevät, nuoremmilla sukupolvilla on omat muistonsa. Olisi mielenkiintoista tietää mitkä asiat nousevat muistoiksi vaikkapa 2000 – luvun lapsille.

Olin jo aikeissa lopettaa kelttimallit tältä keväältä, kun sitten näin tuon mielenkiintoisen ristikuvion, tosin siihen ei ollut käpypitsiohjetta. Halusin kokeilla silti; tein nuo pidemmät suorat tasapainotetuilla solmuilla ja vain muutaman solmut lähellä mutkaa tavallisilla kaksoissolmuilla. Laitoin helmet käännöskohtiin hahmottamisen helpottamiseksi ja pujotin nauhaa kuvion mukaan samalla kun työ eteni. Kuitenkin lopussa kävi virhe. Ajattelin laittaa solmumäärät muistiin, jos yrittäisin vielä tehdä virheettömämmän version.

Tämä onnistui hyvin tavallisella sukkulalla. Löysin kelttisukkulat ja laitoin niihin lankaa, jolloin toinen muovinen sukkula lohkesi ja siirsin langan tavalliseen sukkulaan. Jos vielä tarvitsen kelttisukkulaa, niin harkitsen sen tekemistä jäätelötikusta, joka varmaan kestää saman kuin muovinen kapea sukkula. Lankana on Lizbeth 20, jota oli sukkulassa valmiina ja väreiksi sattuivat violetti ja lohenpunainen, 




6 kommenttia:

  1. That looks very intricate. It’s good to keep traditions alive.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. thank you for your comment. It’s not complicated, but it requires concentration

      Poista
  2. I like the interweaving and good idea adding beads!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. I'm glad you like. The beads were helpful, but I made a mistake.

      Poista
  3. Its lovely and well done Happy Easter 🐣

    VastaaPoista