perjantai 7. lokakuuta 2016

Huovutettuja patalappuja


Järjestelin lankoja ja halusin välillä tehdä jotain villalangoilla. Pienkehräämöissä villan pesu ei ole niin tehokasta kuin suurissa kehräämöissä, joten langassa on vielä runsaasti villan rasvaa jäljellä. Langan käsittelyllä tulee samalla hoidettua kädet lanoliinilla pehmeiksi.

Harjoittelin jälleen huovutusta; neuloin pari patalappua ja patakintaan. Patalapuista tuli huovutuksen jälkeen sopivia, mutta laskin kai kutistuman väärin koska kintaasta tuli turhan leveä. Kinnas täytyy laittaa vielä pesukoneeseen ja yrittää huovuttaa lisää. Jos pituus ei pienene liikaa, niin siitä voi vielä tulla hyvä. Katson sitten kun olen huovuttanut. Keltaiset frivolite-kukat huopuivat hyvin kiinni, eivätkä haittaa patalappujen käyttöä

Patalaput ovat sopivan kokoisia, mutta ripustuslenkeistä tuli liian pitkät. Keittiössäni on patalappukoukut näille lapuille liian lähellä pöytää. Nyt täytyy joko kehittää tuohon lenkkiin solmu, tai lisätä koukkuja keittiöön. Patalappuja ei kannata kutistaa enempää, koska ne ovat juuri nyt sopivan tuntuiset käteen. Kun keksin niille paikan tai saan jotenkin ripustettua nykyiseen koukkuun, niin otan nämä käyttöön. Mustan lampaan villa on kasvanut Seppälän lammastilalla Miehikkälässä  ja keltainen lanka on Eestistä,

Pääsin viime kuussa Latviassa tutustumaan villan käsittelyyn karstaamossa ja kehräämössä. Vanhaan jauhomyllyyn oli tuotu vanhat saksalaiset karstaus ja kehruukoneet. Lisäksi yrityksessä oli ompelimo, jossa tehtiin tuotteita villasta, mm. täkkejä, joiden täytteenä oli karstattua villaa. Paikan nimi oli Konu Dzirnavas. Kuvia villankäsittelylaitoksesta löysin tästä linkistä . Toivottavasti meilläkin kehittyy villanjalostuslaitoksia ja saadaan nykyistä enemmän laadukasta suomenlampaan villaa käsityökäyttöön sen sijaan että menevät eristeeksi tai energiaksi.


Ennen huovutusta otettuun kuvaan jätin sukkulan mittakaavaksi. Pesun jälkeen en enää mittaillut. Valo valehtelee tuossa valmiista töistä otetussa kuvassa niin, että keltainen lanka näyttää lähes valkoiselta, vaikka lanka on ihan samaa, kuin mitä käytin.laukussa aiemmin.

Ennen huovutusta
Marja

 Jos pidit tästä artikkelista, kerrothan siitä myös kavereillesi esimerkiksi Facebookin ja Twitterin kautta. Kiitos!

2 kommenttia:

  1. Ompele ripustuslenkin yläosasta vähän yhteen, niin asettuvat paremmin koukkuun!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos vinkistä, tuota keinoa en itse hoksannutkaan

      Poista