perjantai 15. huhtikuuta 2016

Kaulakoru kullanvärisestä langasta

ankars kaulakoru

Halusin taas vaihteeksi harjoitella kaulakorun tekemistä. En hakenut tällä kerralla valmista mallia vaan kokeilin korun tekemistä yhdistelemällä ihan yksinkertaisia ankarsin perustekniikoita. Lankana on Lizbeth 20, väri 611 kulta ja helmien materiaali on lasi.
Korun pituutta on keskeneräisessä työssä vaikea arvioida, koska kuvio joustaa. Pituutta tulikin koruun riittävästi, ellei jopa liikaa. Kun työ oli valmis, yritin rajoittaa korun pituutta ja estää kuvion venymistä lakan avulla. Laitoin valmiiseen työhön Decoupace tex lakaa 3-4 kerrosta, jotta koru pysyy muodossa. Lakka on ohut ja koru tuntuu edelleen käsityöltä eikä ole jäykkä kuten olisi tärkin jälkeen. Lakkakerroksia lisään ehkä vieläkin koska lakkasin vain korun lankaosat päällispuolelta. Alapuolen jätin lakkaamatta, koska ajattelin, että hyvälaatuinen egyptiläinen puuvilla tuntuu ihoa vasten miellyttävämmältä kuin tärkki tai lakka. Kyseessä on käsityö ja haluan, että luonnon materiaali on aistittavissa valmiissa korussakin. Tämä on tietysti mielipidekysymys ja jokainen ratkaisee sen omalla tavallaan. Olen kyllä joskus kokeillut tärkkiin kastamista ja muitakin mahdollisia kovetusaineita. Napakampiin töihin olen viimeaikoina käyttänyt Texfixiä, mutta senkin ole levittänyt siveltimellä enkä ole kastanut työtä aineeseen.
Olin koruun tyytyväinen; sain sen tehtyä ilman valmista mallia, koru pysyi muodossaan ja kuviot asettuivat yhteen eli osat olivat sopivan kokoisia suhteessa toisiinsa. Koru oli hyvä alku, harjoiteltavaa on vielä paljon edessä. Työn valmistuttua kävin hakemassa motivaatiota tulevaan katsomalla Ankars-mestarin Ekaterina Stepnajan töitä seuraavista näyttelyistä: ”Ankars tänään ” – näyttely (Eri huoneiden jälkeen olevista alleviivatuista numeroista aukeavat kuvat, joita voi sitten klikata suuremmaksi)  ja  ”Ankars museo” – näyttely. Jos kiinnostaa kuka on Ekaterina Stepnajan, niin hänen englannin kielisen haastattelunsa (tosin 10 vuotta vanha) voi lukea täältä.
Minusta ankars tekniikka on haastava ja kiehtova. Seuraavalla kerralla tosin taidan etsiä valmiin mallin.
korun keskuskuvio
 

2 kommenttia:

  1. Beautiful work and colors too, very artistic!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Thank you! Ankars is a fascinating way of tatting.

      Poista